Guvernul extinde standardele de cost la toate ministerele

Guvernul va extinde sistemul de calcul al cheltuielilor de personal pe baza unor standarde de cost la toate instituţiile publice, inclusiv ministere, pentru a stabili nivelul alocaţiilor şi numărul de angajaţi necesar, a afirmat premierul Emil Boc, în discuţia cu reprezentanţii mediului de afaceri.

56 afișări
Imaginea articolului Guvernul extinde standardele de cost la toate ministerele

Guvernul extinde standardele de cost la toate ministerele (Imagine: Mediafax Foto)

El a arătat, în discuţia cu reprezentanţii mediului de afaceri, că Guvernul s-a "inspirat" din practica utilizată la nivelul mediului privat în ceea ce priveşte gestionarea sectorului bugetar.

"Ceea ce facem acum, standardele de cost, reprezintă o preluare în mediul bugetar a politicilor din mediul privat. Acum lucrăm la fiecare entitate publică să îi stabilim standardul de cost, adică ce îşi poate permite statul să finanţeze de la primăria sub o mie de locuitori până la un minister cu două mii, trei mii de angajaţi, să spună care este optimul de funcţionare şi care este personalul necesar", a spus Boc.

El a arătat că aparatul administrativ "s-a umflat" în decursul timpului şi trebuie găsită o altă soluţie pentru eficientizarea acestuia.

"Sunt situaţii în care aparatul s-a supradimensionat şi dublat din 2005 până în 2008, dar şi unele instituţii care funcţionează cu un număr mai redus de personal deşi au foarte mult de lucru", a adăugat premierul.

Şeful Executivului a criticat, miercuri seara, după şedinţa de guvern, autorităţile locale pentru cheltuielile ridicate. El a anunţat că nivelul cheltuielilor de personal în administraţia publică locală va fi stabilit în funcţie de numărul locuitorilor deserviţi de primărie, pe baza unor standarde de cost care vor fi definitivate până la jumătatea lunii septembrie.

Surse participante la discuţiile dintre reprezentanţii Guvernului şi cei ai Fondului Monetar Internaţional au declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX că FMI a cerut Executivului o reducere a cheltuielilor publice cu echivalentul a 1-2% din PIB, spunând că partea română trebuie să decidă de unde va tăia fonduri şi avertizând că în primul semestru al anului au fost înregistrate depăşiri de cheltuieli, în principal la nivel local.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la RRA, că este nevoie urgentă de trimiterea în şomaj a unui "mare număr" de funcţionari din aparatul de stat, care sunt "inutili", el menţionând, în acest context, un procent de 20% şi precizând că Guvernul trebuie să se grăbească în acest sens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici