Guvernul ia în calcul să nu poată recupera de la beneficiari toţi banii folosiţi ilegal în POSDRU. Fondurile lipsă vor fi acoperite de la bugetul de stat

Autoritatea de Management va verifica din nou toate cererile de rambursare depuse în cadrul POSDRU şi care au fost corectate financiar de Comisia Europeană din cauza neregulilor identificate în derularea proiectelor. Guvernul ia în calcul varianta ca nu toţi banii să poată fi recuperaţi de la beneficiari.

879 afișări
Imaginea articolului Guvernul ia în calcul să nu poată recupera de la beneficiari toţi banii folosiţi ilegal în POSDRU. Fondurile lipsă vor fi acoperite de la bugetul de stat

Guvernul ia în calcul să nu poată recupera de la beneficiari toţi banii folosiţi ilegal în POSDRU. Fondurile lipsă vor fi acoperite de la bugetul de stat (Imagine: Shutterstock)

În acest caz, fondurile lipsă vor fi acoperite de la bugetul de stat.

Guvernul a aprobat, marţi, un memorandum întocmit de Ministerul Muncii prin care se propun o serie de măsuri privind programul POSDRU.

Măsurile fac referire la acceptarea de către partea română a unei corecţii financiare de 25% pentru cererile de rambursare plătite beneficiarilor, dar neincluse în declaraţii, până la remedierea deficienţelor privind verificarea cheltuielilor şi a unei corecţii de 5% pentru cererile de rambursare procesate pe noile proceduri, dar care au fost evaluate pe vechile proceduri.

În acelaşi timp este prevăzută reverificarea de către Autoritatea de Management a tuturor cererilor de rambursare care au constituit obiectul corecţiei, în scopul recuperării sumelor identificate ca fiind afectate de nereguli.

Ultima măsură luată în calcul de Guvern este însă elaborarea unui act normativ la nivel de lege în scopul asigurării fondurilor necesare prin bugetul de stat, în cazul în care, la finalul reverificărilor, se constată diferenţe între valoarea corecţiei financiare acceptate de România pentru POSDRU şi nivelul corecţiilor individuale care pot fi recuperate de la beneficiari.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, în 10 octombrie, că plăţile pe programul POSDRU, aflat în presuspendare din august, ar putea fi reluate de către Comisia Europeană în decembrie, însă cu condiţia schimbării regulilor de gestionare a banilor europeni. De asemenea, Orban a precizat, luni, că nivelul corecţiilor financiare în procent de 25% propuse de Comisia Europeană pentru proiectele programului POSDRU se ridică la aproximativ 180 de milioane de euro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici