Guvernul împrumută primarii cu 1,5 mld. lei din privatizări pentru a plăti datoriile către furnizori

Guvernul va împrumuta primăriile în acest an cu până la 1,5 miliarde lei, cu bani obţinuţi din privatizări, pentru a-şi achita obligaţiile restante la 31 decembrie 2009 către furnizorii de servicii şi lucrări, aceştia urmând să utilizeze fondurile pentru a-şi plăti la rândul lor datoriile către stat

20 afișări
Imaginea articolului Guvernul împrumută primarii cu 1,5 mld. lei din privatizări pentru a plăti datoriile către furnizori

Guvernul împrumută primarii cu 1,5 mld. lei din privatizări pentru a plăti datoriile către furnizori (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Mecanismul de stingere a datoriilor a fost finalizat de Guvern şi urmează să fie aprobat, printr-o ordonanţă de urgenţă modificată faţă de forma avansată iniţial, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse din Ministerul Finanţelor.

Astfel, furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări vor avea posibilitatea să acopere obligaţiile fiscale datorate până la 31 martie 2010 (nu doar până la 31 decembrie 2009 cum era prevăzut iniţial), iar dobânda de întârziere calculată până la data stingerii datoriei pentru neplata la termen a ratelor scadente va fi fixată la 0,05% pe zi, nu la 0,1% pe zi.

Din suma totală de 1,5 miliarde lei, totalitatea obligaţiilor datorate de către operatorii economici cu datorii mai mari de 250.000 lei este de 847,4 milioane lei.

Ordonanţa este argumentată prin volumul ridicat al plăţilor restante înregistrate de unităţile administrativ-teritoriale faţă de operatorii economici care prestează servicii şi lucrări de interes public local şi care determină o serie de datorii pe care aceşti operatori le înregistrează la rândul lor la buget.

"Există de asemenea situaţii în care operatorii economici respectivi, deşi au de încasat sume de la unităţile administrativ-teritoriale, şi-au achitat datoriile către bugetul de stat, dar au datorii către alţi agenţi economici care la rândul lor înregistrează datorii faţă de bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetele fondurilor speciale", se arată în document.

Guvernul arată totodată că ordonanţa a fost elaborată având în vedere şi prevederile acordului încheiat cu Fondul Monetar Internaţional privind eliminarea plăţilor restante.

Împrumuturile acordate primăriilor vor avea o dobândă de 6,25%, termen de rambursare de maxim cinci ani şi o perioadă de graţie de un an. Rambursarea va fi efectuată în tranşe lunare, începând cu prima lună după încheierea perioadei de graţie.

În cazul în care primăriile nu respectă termenele de rambursare, Ministerul Finanţelor va sista alimentarea bugetelor locale respective cu cote defalcate din impozitul pe venit şi cu sume defalcate din TVA.

Împrumuturile nu vor fi incluse în limitele stabilite pe 2010 pentru finanţările rambursabile care pot fi contractate şi pentru tragerile din finanţările rambursabile contractate sau care urmează a fi contractate de către unităţile administrativ-teritoriale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici