Guvernul italian acţionează pentru a limita influenţa chineză asupra companiei Pirelli

  • Italia a aprobat măsuri de limitare a grupului chimic chinez Sinochem în cadrul Pirelli, producătorul de anvelope listat la Milano.
  • De asemenea, guvernul de la Roma a stabilit o gamă mai largă de sectoare pe care le consideră importante pentru securitatea naţională.
528 afișări
Imaginea articolului Guvernul italian acţionează pentru a limita influenţa chineză asupra companiei Pirelli

Decizia este o intervenţie rară într-o investiţie chineză de opt ani care, până acum, nu fusese considerată un activ naţional strategic. În 2015, un grup chimic deţinut de statul chinez cumpărase o participaţie majoritară la Pirelli, considerată o bijuterie a industriei italiene, pentru 7,7 miliarde de dolari, informează Financial Times.

Biroul prim-ministrului Giorgia Meloni a declarat vineri că ultimele măsuri, adoptate în cadrul mecanismului de filtrare a investiţiilor străine din ţară, au fost "menite să creeze o reţea de măsuri pentru a proteja independenţa Pirelli şi managementul acesteia".

FT a relatat în această lună că directorul general al Pirelli, Marco Tronchetti Provera, a făcut presiuni asupra Romei pentru a interveni în aranjamentele privind acţionariatul companiei, avertizând asupra controlului mai mare pe care guvernul chinez îl exercită asupra deciziilor de afaceri şi de guvernanţă ale Pirelli.

Restricţiile impuse de Roma, care implică limite în ceea ce priveşte accesul şi schimbul de informaţii între Pirelli şi Sinochem şi o majoritate de patru cincimi pentru unele decizii "strategice" ale consiliului de administraţie, au ca scop protejarea "informaţiilor relevante din punct de vedere strategic şi a cunoştinţelor companiei", a transmis biroul lui Meloni.

Decizia vine în contextul în care guvernul italian încearcă un echilibru dificil: să se alinieze mai strâns cu UE şi SUA în materie de politică externă şi să îşi reevalueze relaţia cu China, fără a antagoniza Beijingul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici