Guvernul Japoniei aprobă un plan de 200 de miliarde de dolari pentru a contracara inflaţia

Administraţia Fumio Kishida a aprobat vineri un pachet economic consistent care va include aproximativ 29.000 de miliarde de yeni (200 de miliarde de dolari) în cheltuieli guvernamentale pentru a atenua povara creşterii tarifelor la utilităţi şi a preţurilor la alimente.

216 afișări
Imaginea articolului Guvernul Japoniei aprobă un plan de 200 de miliarde de dolari pentru a contracara inflaţia

Creşterea preţurilor la nivel mondial şi slăbirea yenului au amplificat costurile pentru importuri, împingând inflaţia mai sus.

Pachetul de stimulare include subvenţii pentru gospodării care sunt în mare parte văzute ca o încercare a lui Kishida de a-şi creşte popularitatea. Guvernul său a fost zdruncinat de legăturile strânse ale Partidului Liberal Democrat, aflat la guvernare, cu Biserica Unificării cu sediul în Coreea de Sud, legături care au ieşit la suprafaţă după asasinarea fostului lider Shinzo Abe în iulie, relatează AP.

"Măsurile economice sunt concepute pentru a depăşi creşterea preţurilor şi pentru a realiza o redresare economică", a declarat Kishida într-o conferinţă de presă. "Vom proteja vieţile, locurile de muncă şi afacerile oamenilor şi vom consolida economia pentru viitor".

Orice reacţie a pieţei la o nouă avalanşă de stimulente a fost probabil deja luată în considerare la începutul săptămânii, deoarece preţurile acţiunilor au scăzut la Tokyo, indicele de referinţă Nikkei 225 pierzând 0,9%.

Japonia a rămas la utilizarea măsurilor fiscale, sau a cheltuielilor guvernamentale, pentru a contracara provocările economice actuale. În timp ce băncile centrale din întreaga lume cresc agresiv ratele dobânzilor pentru a încerca să domolească inflaţia ridicată de zeci de ani, rata inflaţiei din Japonia este relativ moderată, de 3%.

Banca Japoniei, care şi-a menţinut dobânda de referinţă la minus 0,1% din 2016, şi-a menţinut politica monetară relaxată de lungă durată în cadrul unei reuniuni de elaborare a politicilor care s-a încheiat vineri.

Procedând astfel, ea riscă să vadă yenul slăbit şi mai mult, deoarece Rezerva Federală continuă să majoreze ratele, ceea ce tinde să împingă dolarul în sus. Acest lucru, la rândul său, va duce la creşterea preţurilor în Japonia, deoarece aceasta importă o mare parte din ceea ce consumă.

Pachetul de cheltuieli de 29.000 de miliarde de yeni (200 de miliarde de dolari) va face parte dintr-un buget suplimentar care trebuie aprobat de parlament.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici