Guvernul modifică sistemul eşalonării la plată a datoriilor pentru a degreva Poşta de plăţi imediate

Guvernul a modificat, pentru prima dată, sistemul de eşalonare la plată a datoriilor introdus anul trecut şi a decis, pentru a degreva compania Poşta Română de plata imediată a obligaţiilor către stat, că amenzile şi datoriile de achitarea cărora depinde acordarea unei autorizaţii pot fi eşalonate.

404 afișări
Imaginea articolului Guvernul modifică sistemul eşalonării la plată a datoriilor pentru a degreva Poşta de plăţi imediate

Guvernul modifică sistemul eşalonării la plată a datoriilor pentru a degreva Poşta de plăţi imediate (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

În condiţiile în care un astfel de sistem nu poate fi schimbat discriminatoriu, pentru o singură companie, noile reguli vor fi aplicate tuturor persoanelor fizice sau juridice de drept public sau privat care au acumulat astfel de datorii.

Printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată anul trecut, Guvernul a decis că obligaţiile fiscale ale persoanelor fizice sau juridice de drept public sau privat administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pot fi eşalonate la plată pe o perioadă de cel mult cinci ani. Facilitatea nu era însă valabilă pentru datorii mai mici de 500 lei în cazul persoanelor fizice şi 1.500 lei în cazul persoanelor juridice, pentru obligaţii care au mai fost eşalonate, pentru obligaţiile fiscale administrate de ANAF cu termene de plată după data eliberării certificatului de atestare fiscală, pentru datorii de a căror plată depinde acordarea sau menţinerea unei autorizaţii, acord ori alt act administrativ similar, pentru creanţele transmise spre recuperare ANAF şi pentru amenzile de orice fel care reprezintă venit la bugetul de stat.

Guvernul a abrogat însă două dintre aceste excepţii şi a decis astfel că eşalonarea la plată va fi de asemenea posibilă atât pentru obligaţiile fiscale de a căror plată depinde acordarea sau menţinerea unei autorizaţii, acord ori alt act administrativ similar, cât şi pentru amenzile de orice fel care sunt vărsate la bugetul de stat.

Executivul a anunţat, săptămâna trecută, că datoriile Poştei Române către alte instituţii ale statului vor fi reeşalonate la plată, pentru a evita intrarea companiei în insolvenţă din cauza managementului defectuos exercitat de fosta conducere.

Potrivit Guvernului, Poşta Română se află într-o situaţie economică dificilă, fiind chiar în pericol de insolvenţă, deoarece a pierdut toate procesele aflate pe rolul instanţelor, prin neprezentare, şi are de plătit amenzi de 103 milioane lei la Consiliul Concurenţei şi datorii de 110 milioane lei către ANAF.

Poşta Română, controlată de stat, are circa 35.000 de angajaţi, iar în ultimii trei ani a înregistrat pierderi care cumulează aproximativ 100 milioane euro.

Noi reguli introduse de Guvern stabilesc că, pentru contribuabilii care au solicitat eşalonarea la plată şi care trebuie să achite obligaţiile fiscale într-un anumit termen pentru a fi menţinută o autorizaţie, precum şi pe perioada eşalonării, această autorizaţie nu va fi revocată ori suspendată pe motiv de neplată, iar garanţiile constituite nu vor fi executate. Prevederea va fi valabilă şi în cazul cererilor aflate în curs de soluţionare.

Numai în situaţia în care cererea a fost respinsă, obligaţiile fiscale trebuie achitate în termen de 15 zile de la comunicarea deciziei, iar o noua cerere de eşalonare poate fi depusă doar după un an.

În acelaşi timp, contribuabilii care au deja eşalonări la plată în derulare vor putea beneficia, în aceleaşi condiţii, şi de eşalonarea amenzilor şi/sau a datoriilor de a căror plată depinde menţinerea unei autorizaţii.

Mai mult, în cazul în care valoarea garanţiilor constituite pentru eşalonarea aflată în curs de derulare acoperă şi amenzile şi/sau obligaţiile fiscale de a căror plată depinde menţinerea unei autorizaţii, nu vor mai fi constituite garanţii suplimentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici