Guvernul obligă firmele care contractează lucrări să vireze subcontractorilor sumele cuvenite

Firmele care contractează lucrări vor fi obligate să vireze şi subcontractorilor sumele cuvenite acestora, în baza unei ordonanţe de urgenţă aprobate în şedinţa de miercuri a Guvernului, anunţat premierul Emil Boc.

30 afișări
Imaginea articolului Guvernul obligă firmele care contractează lucrări să vireze subcontractorilor sumele cuvenite

Guvernul obligă firmele care contractează lucrări să vireze subcontractorilor sumele cuvenite

"Am stabilit obligaţia contractorilor de lucrări de a vira subcontractorilor sumele cuvenite acestora, precum şi crearea posibilităţii de efectuare de plăţi către operatori economici din conturi deschise la Trezoreria statului către furnizori sau şi creditori cu conturi deschise la Trezorerie sau la alte instituţii de credite, cu condiţia ca asupra conturilor respective să nu fie înfiinţată proprirea prin titluri executorii. Am avut multe situaţii în care banii erau primiţi de contractorii principali, iar subcontractorii rămâneau neplătiţi pe o perioadă foarte lungă de timp", a spus Boc.

Guvernul precizează într-un comunicat că noile reglementări stabilesc o ordine a efectuării plăţilor. Astfel, operatorii economici sau alte persoane juridice împuternicite de aceştia vor utiliza sumele încasate în conturile deschise la Trezorerie într-o anumită ordine, respectiv pentru achitarea drepturilor de natură salarială, pentru achitarea obligaţiilor către bugetul de stat şi celelalte bugete, pentru plata facturilor către subcontractori, proporţional cu gradul de încasare şi aferente facturilor recunoscute la plată.

Sumele rămase disponibile pot fi virate în conturile deschise la instituţiile de credit sau pot fi utilizate pentru efectuarea plăţilor către furnizori sau creditori cu conturi deschise la Trezoreria statului sau la instituţiile de credit, cu condiţia ca asupra conturilor respective să nu fi fost înfiinţată poprire prin titluri executorii.

Beneficiarii de fonduri externe nerambursabile postaderare, alţii decât operatorii economici, pot deschide conturi în Trezoria statului pentru gestionarea sumelor provenite atât din credite externe nerambursabile, cât şi din sume aferente finanţărilor naţionale. O altă prevedere permite operatorilor economici, beneficiari de fonduri externe nerambursabile postaderare şi instituţiilor publice finanţate integral din venituri publice să beneficieze de dobândă pentru sumele păstrate în conturi deschise la Trezoreria statului.

Liderii coaliţiei de guvernare i-au solicitat ministrului de Finanţe, Gheorghe Pogea, în urmă cu o săptămână, să prezinte Guvernului o propunere care să vizeze plata directă către subcontractori, fără intermediul antreprenorilor generali.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici