Guvernul semnează 52 de contracte de peste 140 milioane euro pentru proiecte UE în domeniul IT

Guvernul va semna 52 de contracte în domeniul IT în valoare de 141,9 milioane euro, printre beneficiari aflându-se consilii judeţene, Minsterul Afacerilor Externe (MAE), Agenţia Naţională de Integritate (ANI), Secretariatul General al Guvernului (SGG) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI).

363 afișări
Imaginea articolului Guvernul semnează 52 de contracte de peste 140 milioane euro pentru proiecte UE în domeniul IT

Guvernul semnează 52 de contracte de peste 140 milioane euro pentru proiecte UE în domeniul IT (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)

Contractele de finanţare nerambursabilă vor fi semnate, vineri, în prezenţa premierului Victor Ponta, la sediul Ministerului pentru Societatea Informaţională.

Alocările provin din fonduri europene nerambursabile şi sunt repartizate pe trei categorii. Astfel, prin registrul agricol, consiliile judeţene vor beneficia de 44 de proiecte a căror valoare cumulată este de 283,3 milioane lei (63,9 milioane euro).

Obiectivul programului este achiziţionarea sau actualizarea/îmbunătătirea sistemului informatic destinat gestiunii Registrului Agricol în format electronic (achiziţionarea serviciilor de dezvoltare, implementarea soluţiilor software şi integrarea aplicaţiilor folosite respectând etapele clare de dezvoltare a proiectului: analiza cerinţelor, proiectare, implementare şi testare).

Vor fi semnate contracte de finanţare pentru 44 de proiecte, dar nu vor fi semnate, vineri, contracte cu judeţele Alba, Argeş, Cluj, Maramureş, Mureş.

În cadrul programului e-guvernare, a doua categorie, vor fi finanţate nerambursabil 5 proiecte în valoare totală de 199,7 milioane lei (45,1 milioane euro), iar beneficiari sunt Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI Bucureşti, Ministerul Afacerilor Externe, Oficiul Român pentru Adopţii, Inspecţia Muncii şi Centrul Naţional de Management al Socetăţii Informaţionale.

Măsurile din cadrul acestui program vor viza inclusiv combaterea muncii la negru, prin creşterea eficienţei, eficacităţii şi calităţii serviciilor oferite la nivel naţional de către Inspecţia Muncii utilizând mijloace specifice tehnologiei informaţiei şi comunicaţiei, şi elaborarea unui sistem informatic colaborativ pentru un mediu peformant de desfăşurare a achiziţiilor.

Va fi realizată şi o structură de tip cloud pentru instituţiile publice, prin ICI Bucureşti, constând în implementarea unei infrastructuri moderne în vederea creşterii eficienţei, performanţei, securităţii şi siguranţei serviciilor electronice oferite de acestea. Obiectivul general al proiectului îl constituie modernizarea, dezvoltarea şi eficientizarea serviciilor publice oferite către cetăţeni prin intermediul acestei infrastructuri, care să eficientizeze achiziţia şi utilizarea TIC (Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor) la nivelul instituţiilor publice, să sporească transparenţa activităţii instituţiilor publice şi să faciliteze interoperabilitatea între serviciile electronice publice.

Pentru a treia categorie a proiectelor, de interoperabilitate, va fi asigurată o finanţare de 145,4 milioane lei ( 32,8 milioane euro), beneficiari fiind Agenţia Naţională de Integritate, Secretariatul General al Guvernului şi Serviciul Român de Informaţii, prin Unitatea Militară 0929, Bucureşti.

Astfel, va fi asigurat un sistem informatic integrat de prevenire a conflictelor de interese în achiziţiile publice, va fi realizată interoperabilitatea sistemelor informatice ale instituţiilor furnizoare de date necesare fundamentării politicilor şi deciziilor Guvernului (un "tablou de bord la nivelul Secretariatului General al Guvernului") şi va fi creat, pentru SRI, un sistem naţional de protecţie a infrastructurilor IT&C de interes naţional împotriva ameninţărilor provenite din spaţiul cibernetic.

Pentru SGG, obiectivul general al proiectului este eficientizarea activităţii interne în vederea fundamentării deciziilor Guvernului, prin optimizarea cooperării cu instituţiile administraţiei publice centrale cu care Secretariatul interacţionează, în timp ce pentru SRI obiectivul principal al proiectului este implementarea unui sistem informatic care asigură interoperabilitatea între componentele informatice de securitate şi care, prin funcţiunile sale, să contribuie la protecţia sistemelor informatice şi a informaţiilor vehiculate de la nivelul autorităţilor publice, precum şi la creşterea disponibilităţii şi nivelului de încredere în serviciile publice specializate oferite cetăţenilor/mediului de afaceri/administraţiei publice, asigurând totodată, eficientizarea şi creând premise pentru modernizarea acestora, inclusiv prin minimizarea timpului dedicat activităţilor de recuperare/restaurare ca urmare a unui incident sau atac cibernetic.

În cazul prevenirii conflictelor de interese la achiziţii publice, scopul proiectului constă în asigurarea interoperabilitatii sistemelor electronice ale instituţiilor publice, dezvoltarea unui mecanism eficient de verificare ex-ante a conflictelor de interese în procesul de atribuire a contractelor prin "coparticiparea directă" a cetăţenilor şi a mediului de afaceri în semnalarea situaţiilor generatoare de conflicte de interese, precum şi creşterea capacităţii de răspuns la solicitări primite din partea cetăţenilor / mediului de afaceri / administraţiei publice, la un nivel de sofisticare de minimum 3.

Obiectivul general al proiectului constă în asigurarea unui mecanism eficient de verificare ex-ante a conflictului de interese în procesul de atribuire a contractelor de achiziţii publice finanţate din fonduri comunitare, prin implementarea şi operaţionalizarea unui sistem informatic integrat în cadrul Agenţiei Naţionale de Integritate, pentru prevenirea şi identificarea situaţiilor care determină un conflict de interese.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici