Guvernul va modifica ordonanţa privind creditele populaţiei astfel încât să nu se aplice retroactiv

Guvernul va modifica OUG privind contractele de credite pentru populaţie astfel încât actul normativ să se aplice în totală conformitate cu legislaţia Uniunii Europene, în principal în ceea ce priveşte non-retroactivitatea, potrivit scrisorii de intenţie la acordul stand-by, obţinută de MEDIAFAX.

61 afişări
Imaginea articolului Guvernul va modifica ordonanţa privind creditele populaţiei astfel încât să nu se aplice retroactiv

Guvernul va modifica ordonanţa privind creditele populaţiei astfel încât să nu se aplice retroactiv (Imagine: Andrei_Pungovschi/Mediafax Foto)

"Vom revizui ordonanţa recentă (Ordonanţa 50/2010) pentru aasigura transparenţa privind ratele dobânzilor la contractele decreditare şi a asigura conformitatea totală cu legislaţiaeuropeană, în special cu privire la non-retroactivitate", se aratăîn scrisoarea suplimentară de intenţie la acordul stand-by semnatde România cu FMI.

Guvernul arată că, pentru gospodăriile supraîndatorate,eforturile băncilor de restructurare şi rescadenţare aîmprumuturilor au fost în mare parte adecvate pentru rezolvareapresiunilor determinate de datorii.

"Suntem în continuare angajaţi să sprijinim stabilitateafinanciară prin abţinerea de la promovarea unor iniţiativelegislative, precum proiectul privind insolvenţaindividuală, care ar afecta disciplina în domeniulcreditelor. Vom încerca să menţinem cadrul actual, carepermite băncilor să se bazeze pe expertiza proprie pentrucolectarea creanţelor", se arată în scrisoare.

Totodată, Guvernul se angajează să susţină băncile în procesulde restructurare a creditelor şi arată că va monitoriza îndeaproaperezultatele acestor operaţiuni.

Surse oficiale au declarat marţi pentru MEDIAFAX că băncile ausolicitat insistent la întâlnirile cu delegaţia FMI şi CE să fieintrodusă în noua scrisoare de intenţie o prevedere care săoblige Guvernul să modifice OUG privind contractele decredite pentru populaţie în limitele normelor UE şi să serenunţe la refacerea contractelor în derulare.

În luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă 50/2010pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune în legislaţialocală Directiva 2008/48/CE, printre cele mai cunoscute prevederiale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursareanticipată la creditele cu dobândă variabilă şilimitarea acestuia la 1% în cazul împrumuturilor cu rate fixe.

Directiva 2008/48/CE, care trebuia preluată în legislaţiainternă până la 11 iunie 2010, prevede că obligaţia băncii delimitare a comisionului de rambursare anticipată nu este aplicabilăîn privinţa contractelor de credit garantate cu ipoteca asupra unuibun imobil sau garanţii similare, a contractelor de credit pentrudobândirea/păstrarea proprietăţii unui imobil sau a celor a cărorvaloare este mai mică de 200 de euro şi, respectiv, mai mare de75.000 de euro.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a elaboratîncă de la începutul anului proiectul de ordonanţă de urgenţă careextindea prevederile Directivei 2008/48/CE, astfel încât să seaplice tuturor contractelor de credit, inclusiv crediteloripotecare şi imobiliare, indiferent de valoarea totală acreditului, precum şi contractelor de leasing. PrevederileOrdonanţei 50 se aplică şi pentru contractele aflate în derulare,nu numai pentru cele încheiate după data intrării în vigoare aactului normativ.

Astfel, potrivit legislaţiei actuale, băncile ar trebui sămodifice până la 19 septembrie aproape toate contractele de creditîncheiate cu populaţia pentru a le adapta la noile reglementări şinu vor mai putea încasa comisioane la rambursările anticipatepentru împrumutrile cu dobândă variabilă, în timp ce la celelaltecomisioanele sunt limitate la 1%.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici