Guvernul va modifica ordonanţa privind creditele populaţiei astfel încât să nu se aplice retroactiv

Guvernul va modifica OUG privind contractele de credite pentru populaţie astfel încât actul normativ să se aplice în totală conformitate cu legislaţia Uniunii Europene, în principal în ceea ce priveşte non-retroactivitatea, potrivit scrisorii de intenţie la acordul stand-by, obţinută de MEDIAFAX.

67 afișări
Imaginea articolului Guvernul va modifica ordonanţa privind creditele populaţiei astfel încât să nu se aplice retroactiv

Guvernul va modifica ordonanţa privind creditele populaţiei astfel încât să nu se aplice retroactiv (Imagine: Andrei_Pungovschi/Mediafax Foto)

"Vom revizui ordonanţa recentă (Ordonanţa 50/2010) pentru a asigura transparenţa privind ratele dobânzilor la contractele de creditare şi a asigura conformitatea totală cu legislaţia europeană, în special cu privire la non-retroactivitate", se arată în scrisoarea suplimentară de intenţie la acordul stand-by semnat de România cu FMI.

Guvernul arată că, pentru gospodăriile supraîndatorate, eforturile băncilor de restructurare şi rescadenţare a împrumuturilor au fost în mare parte adecvate pentru rezolvarea presiunilor determinate de datorii.

"Suntem în continuare angajaţi să sprijinim stabilitatea financiară prin abţinerea de la promovarea unor iniţiative legislative, precum proiectul privind insolvenţa individuală, care ar afecta disciplina în domeniul creditelor. Vom încerca să menţinem cadrul actual, care permite băncilor să se bazeze pe expertiza proprie pentru colectarea creanţelor", se arată în scrisoare.

Totodată, Guvernul se angajează să susţină băncile în procesul de restructurare a creditelor şi arată că va monitoriza îndeaproape rezultatele acestor operaţiuni.

Surse oficiale au declarat marţi pentru MEDIAFAX că băncile au solicitat insistent la întâlnirile cu delegaţia FMI şi CE să fie introdusă în noua scrisoare de intenţie o prevedere care să oblige Guvernul să modifice OUG privind contractele de credite pentru populaţie în limitele normelor UE şi să se renunţe la refacerea contractelor în derulare.

În luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă 50/2010 pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune în legislaţia locală Directiva 2008/48/CE, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi limitarea acestuia la 1% în cazul împrumuturilor cu rate fixe.

Directiva 2008/48/CE, care trebuia preluată în legislaţia internă până la 11 iunie 2010, prevede că obligaţia băncii de limitare a comisionului de rambursare anticipată nu este aplicabilă în privinţa contractelor de credit garantate cu ipoteca asupra unui bun imobil sau garanţii similare, a contractelor de credit pentru dobândirea/păstrarea proprietăţii unui imobil sau a celor a căror valoare este mai mică de 200 de euro şi, respectiv, mai mare de 75.000 de euro.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a elaborat încă de la începutul anului proiectul de ordonanţă de urgenţă care extindea prevederile Directivei 2008/48/CE, astfel încât să se aplice tuturor contractelor de credit, inclusiv creditelor ipotecare şi imobiliare, indiferent de valoarea totală a creditului, precum şi contractelor de leasing. Prevederile Ordonanţei 50 se aplică şi pentru contractele aflate în derulare, nu numai pentru cele încheiate după data intrării în vigoare a actului normativ.

Astfel, potrivit legislaţiei actuale, băncile ar trebui să modifice până la 19 septembrie aproape toate contractele de credit încheiate cu populaţia pentru a le adapta la noile reglementări şi nu vor mai putea încasa comisioane la rambursările anticipate pentru împrumutrile cu dobândă variabilă, în timp ce la celelalte comisioanele sunt limitate la 1%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici