Guvernul va transfera Minvest Roşia Montană din nou la Economie, Dan Şova "şi-a încheiat misiunea"

Societatea Minvest Roşia Montană, înfiinţată de Guvern pentru a se ocupa exclusiv de proiectul Roşia Montană, va fi transferată de la ministrul delegat pentru Investiţii, Dan Şova, la Ministerul Economiei, considerându-se că Şova "şi-a încheiat misiunea" prin redactarea unei legi pe această temă.

Urmărește
663 afișări
Imaginea articolului Guvernul va transfera Minvest Roşia Montană din nou la Economie, Dan Şova "şi-a încheiat misiunea"

Guvernul va transfera Minvest Roşia Montană din nou la Economie, Dan Şova "şi-a încheiat misiunea" (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)

La finele lunii aprilie, Guvernul a decis, prin hotărâre, înfiinţarea unei noi companii care să se ocupe exclusiv de proiectul Roşia Montană şi care să funcţioneze doar în subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, Dan Şova (PSD).

Noua companie a rezultat din reorganizarea, prin divizare parţială, a Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest Deva, care deţine în prezent 19,3% din acţiuni la societatea Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), controlată de compania canadiană Gabriel Resources, şi care până la acel moment a funcţionat în subordinea Ministerului Economiei, condus de un ministru PNL.

În luna august, Guvernul a aprobat un proiect de lege, iniţiat de către departamentul condus de Şova, care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, document aflat în prezent în dezbaterea Parlamentului.

Considerând că ministrul Şova "şi-a încheiat misiunea", prin coordonarea discuţiilor dintre partea română şi investitorul canadian şi a redactat şi un proiect de lege care include rezultatul acestor discuţii,Guvernul va transfera societatea Minvest Roşia Montană din nou în subordinea Ministerului Economiei.

Argumentul prezentat este că transferul dreptului de administrare asupra societăţii Minvest Roşia Montană către Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, condus de Şova, a avut la bază în principal crearea premiselor ca acest departament să dobândească autoritatea de a acţiona în calitate de coordonator al discuţiilor purtate de instituţiile implicate în ceea ce priveşte procesul de avizare şi autorizare a proiectului minier de la Roşia Montană cu titularul licenţei de exploatare şi acţionarul său majoritar.

"Întrucât rezultatul discuţiilor purtate de instituţiile implicate în ceea ce priveşte procesul de avizare şi autorizare a proiectului minier de la Roşia Montană cu titularul licenţei de exploatare şi acţionarul său majoritar s-a concretizat în redactarea unui proiect de lege cu privire la exploatarea minieră, care, în prezent, se află în dezbaterea Parlamentului, se evidenţiază că misiunea Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine s-a încheiat, astfel că administrarea pachetului de acţiuni deţinut de statul român la societatea Minvest Roşia Montană trebuie să revină şi să rămână la Ministerul Economiei", se arată într-un proiect de act normativ care permite acest transfer.

Societatea Roşia Montană Gold Corporation este controlată de compania canadiană Gabriel Resources, cu 80,46% din capitalul social, în spatele companiei fiind nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

Compania deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici