Video Hidroelectrica cere accesul în zone naturale protejate pentru a dezvolta potenţialul hidroenegetic

Ministerele Mediului şi Economiei ar trebui să colaboreze şi să permită Hidroelectrica accesul în unele zone protejate pentru a dezvolta potenţialul hidroenegetic, a declarat directorul general al producătorului de electricitate, Mihai David, în conferinţa MEDIAFAX Talks about Energy.

106 afișări

"De când am preluat conducerea companiei (2009 - n.r.) m-am gândit că mai inteligent decât să vinzi microhidrocentralele este să le retehnologizăm şi să le operăm fără personal. România încă mai are potenţial să dezvolte hidrocentrale de putere medie. Cred că este nevoie ca Ministerul Mediului să ne permită să intrăm în zone protejate pentru a valorifica potenţialul energetic. Din simbioza între ministerele Mediului şi Economiei nu putem murim de foame perfect sănătoşi", a afirmat David.

El a adăugat că din cauza restricţiilor de mediu compania nu poate valorifica potenţialul hidroenergetic. (...) Sunt oameni foarte sârguincioşi care au grijă ca în zonele protejate să nu intre nimeni. Cred că le protejăm pentru o altă naţie sau pentru alt mileniu", a continuat David.

Potrivit lui David, Hidroelectrica nu poate realiza hidrocentrala Islaz de pe râul Olt, deoarece "cineva a văzut două specii de păsări acum doi ani, dar pe care nimeni nu le-a mai văzut de atunci. De ani de zile ne chinuim să obţinem avizele să începem să lucrăm la acea centrală. Astfel de lucruri se întâmplă în mai multe locuri de ţară".

Consilierul pe probleme de mediu din Hidroelectrica, Dumitra Mereuţă, a afirmat că speciile de păsări protejate din zona Islaz, de pe râul Olt, sunt pescărelul albastru şi pasărea ogorului.

David a adăugat că mesajul autorităţilor europene de la Bruxelles pentru statele membre este să crească investiţiile în energie.

"În directivele UE sunt restricţii de la normele de mediu în ariile protejate, unde se pot face investiţii cu obligativitatea celui care le face de a acorda nişte măsuri compensatorii. Zone protejate sunt în general pe toate cursurile de apă", a afirmat Mereuţă.

Retehnologizarea hidrocentralelor de pe râul Olt presupune investiţii de 360 milioane euro.

Hidroelectrica este controlată de stat, prin intermediul Ministerului Economiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici