HP, cea mai bună evoluţie pe piaţa locală a PC-urilor la trei luni

Hewlett-Packard (HP) şi-a îmbunătăţit cota pe piaţa locală a PC-urilor, în primele trei luni, iar dintre primii cinci competitori o pierdere importantă în această privinţă a fost înregistrată de Fujitsu Siemens Computers (FSC), reiese din datele prezentate de compania de analiză şi cercetare IDC.

52 afișări
Imaginea articolului HP, cea mai bună evoluţie pe piaţa locală a PC-urilor la trei luni

HP, cea mai bună evoluţie pe piaţa locală a PC-urilor la trei luni (Imagine: Mediafax/AFP)

HP a atins nivelul de 11,5% din volumul PC-urilor vândute în primele trei luni din 2008, cu 2,3 puncte procentuale peste intervalul similar din 2007, şi a ocupat primul loc pe această piaţă. Ca valoare a vânzărilor, cota HP a fost de 14,9%, cu 2,8 puncte procentuale peste nivelul din intervalul similar al anului trecut, conform datelor International Data Corporation (IDC).

FSC, al doilea clasat, a avut o cotă de 9,9%, după ce în primul trimestru al anului trecut a ocupat 14,4%, ca volum, din piaţa PC-urilor. Ponderea vânzărilor FSC în totalul pieţei a coborât, în funcţie de valoarea vânzărilor, cu cinci puncte procentuale, la 14,9%.

Acer, producător taiwanez de computere, s-a clasat pe locul al treilea, ca număr de unităţi vândute, cu o cotă de 9,8%, după ce în primul trimestru al anului 2007 nu a fost printre primii cinci competitori.

Dintre producătorii locali de PC-uri, cel mai bine clasat în primul trimestru din 2008 a fost Flamingo, care şi-a îmbunătăţit cota cu 1,5 puncte procentuale, până la 9,7% din totalul unităţilor vândute. În funcţie de sumele obţinute din comercializarea produselor, cota companiei a fost de 7,9%.

Un alt competitor, Dell, şi-a majorat cota de piaţă cu 0,2 puncte procentuale, până la 8,4%, însă valoarea livrărilor a avansat cu aproape două puncte procentuale, la 10%.

Volumul vânzărilor de PC-uri a avut un ritm de creştere mai accelerat în intervalul ianuarie-martie 2008, cu aproape două puncte procentuale faţă primele trei luni din 2007, când piaţa a crescut cu 35,2%. Valoarea pieţei a avut însă un ritm de dezvoltare mai redus cu 2,3 puncte procentuale, la 41,1%.

La nivelul procesoarelor, Intel, cel mai mare producător, şi-a îmbunătăţit cota cu peste cinci puncte procentuale, ocupând 70,9% din totalul pieţei. Cota AMD a fost de 21,7%.

Pe primele trei locuri pe piaţa locală a PC-urilor, în primul trimestru s-au clasat HP, Fujitsu Siemens şi Acer. Cota de piaţă cumulată a acestora depăşeşte 31% din numărul total de PC-uri livrate în perioada ianuarie-martie. Valoric, acestea au ocupat aproape 40% din piaţă.

IDC estimează ca piaţa PC-urilor îşi va menţine tendinţa de dezvoltare, cu un ritm mediu de până la 52,3% în 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici