IMM România, sondaj: 7 din 10 antreprenori nu susțin mărirea cotelor TVA. Care ar putea fi consecințele?
Sondajul cu privire la creșterea TVA-ului a fost realizat miercuri și joi de IMM România. În cadrul acestuia și-au exprimat opinia peste 2.700 de antreprenori din România.
Un procent de 75% dintre antreprenorii care au răspuns sondajului nu susțin mărirea cotelor TVA exsitente.
Potrivit sondajului, 60% dintre antreprenorii români spun că vor crește prețul produselor și serviciilor oferite, din cauza creșterii cotelor TVA, „ceea ce ar putea duce la o scădere a competitivității”, precizează IMM România.
În consecință, unul din trei antreprenori români se așteaptă ca vânzările să scadă, în urma scumpirii carburanților, care „va determina creșterea produselor și serviciilor”, potrivit sursei citate.
Un procent de 70% dintre antreprenorii care au răspuns sondajului, consideră că reforma tuturor companiilor de stat este esențială pentru reducerea pierderilor bugetare.
Potrivit sondajului, doi din trei afaceriști români sunt de părere că reforma fiscală trebuie să fie însoțită de reducerea cheltuielilor bugetare și a personalului din sectorul public.
Care ar putea fi efectele creșterii TVA-ului?
Fără o reformă în cadrul sectorului bugetar public, creșterea TVA-ului în sectorul privat ar putea avea consecințe, potrivit IMM România.
Activitatea economică s-ar putea restrânge, atât în general, cât și în sectoarele HORECA, producție și servicii.
Sumele colectate la bugetul de stat ar putea scădea, în timp ce cheltuielile publice rămân aceleași, a precizat sursa citată.
O altă consecință a creșterii TVA-ului ar putea fi „demotivarea mediului privat, atât antreprenori și angajați, având în vedere mutarea costurilor crizei bugetare în sarcina lor, deși nu au fost beneficiari ai resurselor publice”.
De asemenea, competitivitatea produselor și serviciilor ar putea scădea, în raport cu alte țări.
Impunerea unei cote TVA de 21% ar putea accentua fernomenul de închidere a firmelor, manifestat de la începutul anului 2025, prin sporul negativ pentru noi societăți înființate, și implicit creșterea șomajului.
Creșterea impozitului pe dividende la 16%, va determina antreprenorii să evite acordarea dividendelor în perioada următoare, încasările prognozate din această sursă având șanse mari să fie mult diminuate, potrivit IMM România.
Capitalul privat ar putea migra către piețe mai stabile, dar și mai predictibile fiscal.
De asemenea, odată cu creșterea prețurilor, consumul ar putea scădea, dar și veniturile publice.
Măsurile propuse pentru depășirea crizei bugetare
Printre măsurile propuse de IMM România pentru depășirea crizei bugetare, se numără: reducerea cheltuielilor de funcționare a statului, creșterea măsurilor de combatere a evaziunii fiscale și a concurenței neloiale în scopul măririi încasărilor bugetare și reducerea personalului din instituțiile publice raportat la gradul de colectare a resurselor financiare și procesul de digitalizare.
Consiliul Național al IMM propune închiderea companiilor de stat cu pierderi majore, dar și realizarea unei analize de impact a măsurilor fiscale luate pentru acoperirea deficitului bugetar, analiză care în prezent, nu există, potrivit sursei citate.
Experții în economie îndeamnă Guvernul la reanalizarea impactului măsurilor de reformă fiscală la sfârșitul anului și evaluarea oportunității menținerii acestora, dar și la realizarea unui pact fiscal pe 10 ani pentru asigurarea predictibilității și stabilității mediului de afaceri.