În ce domeniu trebuie să te angajezi în România pentru a câştiga peste 6.000 de lei pe lună. În acelaşi domeniu se înregistrează şi cele mai semnificative CREŞTERI salariale

În ianuarie 2017 comparativ cu anul trecut, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 18,4%, iar indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 118,3%, informează Institutul Naţional de Statistică (INS).

3172 afișări
Imaginea articolului În ce domeniu trebuie să te angajezi în România pentru a câştiga peste 6.000 de lei pe lună. În acelaşi domeniu se înregistrează şi cele mai semnificative CREŞTERI salariale

În ce domeniu trebuie să te angajezi în România pentru a câştiga peste 6.000 de lei pe lună (Imagine: Shutterstock/ Arhiva Mediafax Foto)

Ritmul anual de creştere a salariilor înregistrat în ianuarie 2017 este unul dintre cele mai ridicate, după noiembrie 2008, notează Business Magazin.

Aşadar, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 3168 lei, cu 2,7% mai mic decât luna decembrie 2016, iar câştigul salarial mendiu nominal net a fost de 2300 de lei, în scădere, de asemenea, faţă de luna precedentă cu 54 de lei.

Cel mai mare salariul mediu nominal net din ţară s-a înregistrat în industria fabricării produselor de tutun (6467 lei), iar cele mai mici salarii au fost în hoteluri şi restaurante (1299 lei).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s‐au înregistrat în  fabricarea produselor din tutun (+50,9%), activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu  excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) (+39,0%), activităţi de editare (+18,5%).

Iar cele mai mari scăderi în transporturi pe apă (31,9%),  în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor ( 28,6%) obţinute din prelucrarea ţiţeiului, apoi şi în silvicultură (17,5%)  şi exploatare forestieră  (inclusiv  pescuit  şi acvacultură - 23,5%),  fabricarea altor mijloace  de  transport,  colectarea şi epurarea apelor  uzate, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale.

Aceste creşteri de salarii au fost determinate de acordarea primelor  drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume  din  profitul  net  şi  din  alte  fonduri,  dar  şi  de  realizările  de  producţie  ori  de  încasările  mai  mari (funcţie de contracte).

În sectorul  bugetar  s‐au  înregistrat  creşteri  ale  câştigului  salarial  mediu  net  faţă  de  luna  precedentă  ca  urmare  a  aplicării  prevederilor  legale pentru  personalul  plătit  din  fonduri  publice,  astfel:  învăţământ  (+6,7%), administraţie publică (+3,7%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (+2,2%). 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici