În Italia, inflaţia a urcat în ianuarie până la cel mai ridicat nivel din 1996. Preţurile au crescut cu 4,8%

Criza energetică inflamează costul vieţii în Italia, în timp ce inflaţia în ianuarie a atins cele mai ridicate cote din ultimii 26 de ani.

256 afișări
Imaginea articolului În Italia, inflaţia a urcat în ianuarie până la cel mai ridicat nivel din 1996. Preţurile au crescut cu 4,8%

În Italia, inflaţia a urcat în ianuarie până la cel mai ridicat nivel din 1996. Preţurile au crescut cu 4,8%

Potrivit estimărilor, preţurile de consum au crescut cu 1,6% faţă de decembrie şi cu 4,8% faţă de ianuarie 2021..

Analiştii economici apreciază că a existat o astfel de creştere din aprilie 1996. Inflaţia pentru 2022 este de 3,4%.

Situaţia este similară în toată Zona Euro, unde preţurile au crescut cu 5,1% faţă de 5% în decembrie 2021.

Privind principalele componente ale inflaţiei din zonă, Eurostat prognozează că energia va înregistra o rată anuală semnificativ mai mare în ianuarie (28,6% , faţă de 25,9% în decembrie), urmate de alimente, alcool şi tutun (3,6%, faţă de 3,2% în decembrie), servicii (2,4% , stabil faţă de decembrie) şi bunuri industriale neenergetice (2,3%, faţă de 2,9% în decembrie).

La nivel economic, creşterea indicelui general se datorează în principal preţurilor la bunurile energetice reglementate (+ 42,9%) şi, într-o mai mică masură, celor ale energiei nereglementate (+ 3,2%), neprelucrate alimente (+ 2,1%), alimente procesate (+ 1,4%), bunuri de folosinţă îndelungată (+ 1,0%) şi servicii recreative, culturale şi de îngrijire personală (+0, 9%).

Doar serviciile legate de transport au scăzut (-1,6%), în principal din cauza factorilor sezonieri. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici