Încercarea Google de a concura sistemul Windows ar putea reduce costul PC-urilor

Încercarea Google de a concura sistemul de operare Windows al Microsoft, prin lansarea Chrome, ar putea contribui la reducerea preţurilor computerelor personale, în condiţiile în care există deja presiuni asupra acestora din partea netbook-urilor ieftine.

18 afișări
Imaginea articolului Încercarea Google de a concura sistemul Windows ar putea reduce costul PC-urilor

Încercarea Google de a concura sistemul Windows ar putea reduce costul PC-urilor (Imagine: Mediafax Foto)

Google a anunţat, miercuri, să va oferi gratuit sistemul de operare Chrome, la lansarea acestuia pe piaţă, în a doua jumătate a anului 2010, decizie care ar putea obliga Microsoft să intre într-un război al preţurilor.

Deşi Windows deţine o poziţie dominantă pe piaţă, fiind instalat pe 90% dintre PC-uri la nivel mondial, Microsoft nu va trata cu superficialitate provocarea Google, consideră analiştii.

Versiunea Windows 7 va fi lansată pe piaţă în luna octombrie.

"Este probabil ca strategia Microsoft să fie orientată către preţuri, în condiţiile existenţei unui concurent puternic, cu un brand recunoscut, care este Google", a declarat Brent Williams, analist la Benchmark.

Google a anunţat că sistemul Chrome OS, bazat pe codul sursă-deschisă Linux, este proiectat pentru toate PC-urile, dar va debuta pe netbook-uri.

Aceste laptopuri ieftine, cu un preţ de 300-400 de dolari, folosite mai ales pentru navigarea pe Internet, reprezintă unul dintre puţinele segmente de pe piaţa PC-urilor care înregistrează creştere, astfel încât orientarea Google către netbook-uri este justificată.

Shaw Wu, analist la compania Kaufman Bros, a arătat că preţul tuturor componentelor pentru PC-uri sunt în scădere, dar nu este şi cazul costului sistemului de operare, iar acest fapt va exercita presiuni asupra Microsoft.

Grupul nu a precizat cât primeşte din partea producătorilor de computere personale pentru Windows, dar analiştii estimează preţul la 20-40 de dolari pentru sistemul XP şi cel puţin 150 de dolari pentru Vista.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici