Inflaţia anuală a scăzut şi în octombrie

Inflaţia anuală a scăzut în octombrie pentru a opta lună consecutiv, de la 4,94% la 4,3%, acesta fiind cel mai scăzut nivel înregistrat după luna iulie 2007, însă rata lunară a crescut uşor, de la 0,39% la 0,44%, potrivit datelor publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

24 afișări
Imaginea articolului Inflaţia anuală a scăzut şi în octombrie

Inflaţia anuală a scăzut şi în octombrie (Imagine: petrică Tănase/Mediafax Foto)

Rata anuală a inflaţiei s-a situat în luna iulie 2007 la 3,99%, dar a început să crească ulterior, ajungând la 4,96% în luna august a acelui an.

Inflaţia lunară din octombrie înregistrează cea mai ridicată rată după martie 2009, în condiţiile în care preţurile de consum au consemnat în lunile iulie şi august scăderi de 0,07% şi, respectiv, 0,19%.

În octombrie 2009, rata lunară a inflaţiei a fost determinată de creşterea tarifelor la servicii cu 0,94% şi de avansul preţurilor la mărfurile nealimentare şi alimentare cu 0,46%, respectiv cu 0,15%.

În setorul serviciilor, cea mai importantă creştere a fost înregistrată în octombrie de grupa "alte servicii", de 3,52% faţă de septembrie, urmată de avansul tarifelor la grupa "cinematografe, teatre, muzee, cheltuieli cu învăţământul şi turismul", de 2,51%, dar şi de majorări de circa 1% la transportul aerian şi la telefonie. Singura scădere în zona serviciilor, de doar 0,04%, a fost înregistrată la chirie.

La mărfurile nealimentare, cel mai mare avans lunar, de 1,2%, a fost înregistrat de grupa "tutun şi ţigări", dar şi de cărţi, ziare şi reviste. La polul opus, scăderi de maxim 0,16% au fost raportate la autoturisme şi piese de schimb, şi la articole medicale, inclusiv medicamente.

În ceea ce priveşte mărfurile alimentare, creşteri de peste 1% au fost consemnate la ouă (4,96%), la categoria "alte legume şi conserve de legume" (3,03%) şi la laptele de vacă (1,2%).

Totodată, unele grupe de mărfuri alimentare au înregistrat scăderi semnificative al preţurilor, de până la 2,52% în cazul cartofilor şi de 2,47% la fructele proaspete. Grupa "fructe şi conserve din fructe", care include fructele proaspete, citricele şi alte fructe meridionale şi conservele din fructe, a înregistrat în octombrie o scădere a preţurilor de 1,81%.

Comparativ cu luna decembrie 2008, preţurile de consum au crescut cu 3,72%, în contextul în care preţurile la servicii şi mărfurile nealimentare au avansat cu 6,98%, respectiv 5,96%. Preţurile la mărfurile alimentare au scăzut în octombrie cu 0,37% comparativ cu finele anului trecut.

Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (noiembrie 2008 - octombrie 2009) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2007 - octombrie 2008) este de 5,9%.

Banca Naţională a României a stabilit pentru 2009 o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual, şi estimează că indicatorul se va plasa la 4,5% în luna decembrie.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrul acordului stand-by semnat de România cu Fondul Monetar Internaţional, pentru o finanţare de circa 13 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici