Inflaţia anuală din zona euro s-a menţinut în luna august la 2,5%

Inflaţia anuală din zona euro s-a menţinut în luna august la 2,5%, potrivit Eurostat, uşor peste ţinta Băncii Centrale Europene (BCE) de sub, dar aproape de 2%, pe fondul încetinirii creşterii economice şi scăderii preţurilor din domeniul energiei, transmite Bloomberg.

141 afișări
Imaginea articolului Inflaţia anuală din zona euro s-a menţinut în luna august la 2,5%

Inflaţia anuală din zona euro s-a menţinut în luna august la 2,5% (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Indicatorul a fost în linie cu media estimărilor economiştilor contactaţi de Bloomberg într-un sondaj.

Economia europeană a încetinit în trimestrul al doilea mai abrupt decât estimau analiştii, iar încrederea consumatorilor a coborât puternic în august, indicând că populaţia ar absorbi mai greu eventuale creşteri ale preţurilor.

Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat luni că banca reevaluează riscurile inflaţioniste înainte de consiliul de politică monetară din 8 septembrie, după ce instituţia a ridicat dobânzile în două rânduri în ultimele patru luni pentru a combate creşterea preţurilor.

"Trichet a admis deja că revenirea economică ar putea fi mai slabă decât se aştepta, sugerând o schimbare a perspectivelor de creştere şi inflaţie ale BCE. Vom intra probabil într-o perioadă îndelungată de dobânzi reduse şi stabile", comentează economistul ING Bruxelles Peter Vanden Houte.

Moneda euro nu a reacţionat semnificativ după publicarea datelor Eurostat privind inflaţia, tranzacţionându-se la 1,4437 dolari pe euro.

BCE va prezenta săptămâna viitoare proiecţiile economice revizuite. În iunie, banca anticipa o inflaţie medie de 2,6% în zona euro în acest an, care ar trebui să scadă la 1,7% în 2012, în timp ce creşterea economică este proiectată la 1,9% pentru acest an şi 1,7% pentru anul viitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici