ING: BNR a intervenit în septembrie pentru stabilizarea leului cu 400-900 mil. euro

Banca Naţională (BNR) a intervenit în septembrie cu o sumă cuprinsă între 400 milioane euro şi 900 milioane euro pentru stabilizarea cursului leu/euro, valoarea fiind probabil mai apropiată de cifra superioară, iar această politică va continua dacă va fi necesar, estimează analiştii ING Bank.

20 afișări
Imaginea articolului ING: BNR a intervenit în septembrie pentru stabilizarea leului cu 400-900 mil. euro

ING: BNR a intervenit în septembrie pentru stabilizarea leului cu 400-900 mil. euro (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Pentru luna august, ING estimează că banca centrală nu a intervenit pe piaţa valutară.

"Nu ne este clar care este motivul intervenţiilor pe piaţă, dar am observat unele momente când probabil BNR şi-a făcut simţită prezenţa prin intermediul unor bănci locale", se arată într-o analiză a ING Bank.

Potrivit analiştilor băncii, BNR ar putea continua să protejeze leul.

"Complicaţii ar putea să apară în timpul anului 2012 şi ulterior", ntoează ING.

Leul s-ar putea deprecia faţă de euro dacă situaţia globală nu se îmbunătăţeşte substanţial, evoluţie probabil simultană cu scăderea semnificativă a rezervelor valutare ale României, din moment ce, începând din 2012, statul trebuie să înceapă restituirea banilor luaţi de la FMI şi Comisia Europeană.

O altă "bilă neagră" pentru perspectiva pe termen lung a leului este faptul că, pe lângă gradul ridicat de îndatorare în euro a sectorului privat, şi statul s-a împrumutat mai mult în ultimul timp în această valută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici