ING: România riscă o aterizare dură a economiei

România riscă o aterizare dură a economiei, care s-ar putea traduce în creşteri anuale ale PIB de numai 1-2% sau chiar în perioade de recesiune, a declarat, vineri, Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank România.

21 afișări
Imaginea articolului ING: România riscă o aterizare dură a economiei

ING: România riscă o aterizare dură a economiei (Imagine: Mediafax Foto)

El a arătat că începând de anul viitor se vor vedea ajustările macroeconomice, iar prognoza de creştere economică realizată de bancă a fost modificată în jos, de la 5,1% la 3,8%.

Chidesciuc a explicat că revizuirea în sus a estimărilor iniţiale pentru 2008, de la 6,6% la 8,8%, a fost determinată de creşterea rapidă a consumului, dar şi a investiţiilor.

În opinia sa, cele mai mari corecţii vor înregistra sectoarele orientate pe activităţi destinate consumului.

Analiza ING indică o depăşire a nivelului de 3% din PIB a deficitului bugetar atât în 2008, cât şi în 2009, luând în calcul prevederi legislative recente privind majorările salariale.

Deficitul estimat pentru anul acesta calculat de ING după standardele europene va atinge, probabil, 3,8% din PIB.

În ceea ce priveşte exporturile, analiştii ING se aşteaptă la o înrăutăţire a situaţiei, începând chiar cu ultima parte a acestui an, mai ales că recesiunea va atinge şi statele non-euro.

Chidesciuc a arătat că deja se resimte o temperare a exporturilor către Uniunea Europeană, care se va adânci anul viitor.

În condiţiile în care remiterile muncitorilor din străinătate sunt chiar sub nivelul de anul trecut, ING estimează că deficitul de cont curent va urca în acest an la 14,3% din PIB, faţă de 13,9% din PIB în 2007.

Economistul-şef al ING susţine că în condiţiile actuale ajustarea deficitului de cont curent poate fi realizată doar printr-o depreciere a leului sau o scădere semnificativă a consumului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici