Institut german: Creşterea economică a României va încetini puternic

Ritmul de creştere economică în România va încetini puternic în următoarele şase luni, deşi evoluţiile actuale sunt satisfăcătoare, iar inflaţia se va reduce în trimestrul al treilea, potrivit mai multor economişti intervievaţi de institutul CESifo al Universităţii de la München.

26 afișări
Imaginea articolului Institut german: Creşterea economică a României va încetini puternic

Institut german: Creşterea economică a României va încetini puternic (Imagine: Mediafax Foto)

Analiştii prognozează o rată a inflaţiei anualizată de 7% în România pentru trimestrul al treilea al acestui an, faţă de 7,2% în perioada aprilie-iunie. La nivelul Europei de Est, media estimată este de 6,3%, comparativ cu 5,8% în trimestrul precedent.

BNR a revizuit în creştere, la începutul lunii august, prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 6% la 6,6%.

Chiar dacă indicele calculat de institutul german relevă o uşoară deteriorare a climatului economic în Europa Centrală şi de Est, evaluările analiştilor privind situaţia actuală a economiei în această regiune rămân favorabile.

În schimb, pentru următoarele şase luni, aşteptările specialiştilor indică, în medie, o încetinire a avansului economic.

Alături de România, economiştii anticipează că ritmul de creştere a PIB se va tempera în Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania şi Polonia.

Cehia şi Slovacia se bucură de evaluări pozitive, cu perspective de creştere în următorul semestru, în timp ce în Bulgaria ritmul de dezvoltare economică va rămâne constant, potrivit studiului german.

Pentru Europa de Vest, indicatorul climatului economic a scăzut în iulie pentru a patra lună consecutiv, iar perspectivele economice s-au înrăutăţit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici