Intrarea SUA în incapacitate de plată, deosebit de periculoasă pentru economia globală

Posibilitatea ca SUA să intre în incapacitate de plată reprezintă cel mai mare risc pentru economia mondială, depăşind efectele cutremurului din Japonia, preţul ridicat la petrol şi criza datoriilor din Europa, consideră un important oficial al Rezervei Federale (Fed).

2259 afișări
Imaginea articolului Intrarea SUA în incapacitate de plată, deosebit de periculoasă pentru economia globală

Intrarea SUA în incapacitate de plată, deosebit de periculoasă pentru economia globală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Situaţia fiscală a Statelor Unite, dacă nu este manevrată cu grijă, ar putea să se transforme într-un şoc macro global. Ideea că SUA ar putea ameninţa cu intrarea în incapacitate de plată este periculoasă", a spus James Bullard, preşedintele Rezervei Federale din St. Louis, una dintre cele 12 instituţii financiare regionale din SUA care compun Fed.

Membrii republicani ai Congresului consideră că intrarea în incapcitate de plată pentru scurt timp este acceptabilă, dacă ar forţa Casa Albă să abordeze problema mai importantă a deficitului bugetar. Puţini analişti de pe Wall Street consideră că se va ajunge în această situaţie.

Bullard este îngrijorat de reacţia altor state dacă SUA ar intra în default "tehnic", întârziind de fapt plăţile pentru câteva zile. Executivul de la Washington ar putea ajunge în această situaţie în absenţa unui compromis politic asupra bugetului pentru acest an.

"Dacă ar fi doar pieţele americane nu ar cauza probleme, dar avem investitori din străinătate care nu sunt atât de bine conectaţi la situaţia politicii din SUA. Reverberaţiile pe pieţele globale ar fi severe. Aici apare riscul real", a spus Bullard.

Seria recentă de date macroeconomice slabe din SUA, care a determinat investitorii de pe burse să fie precauţi, este probabil ceva temporar. Ar putea, însă, determina Fed să menţină actuala politică monetară o perioadă mai lungă, a adăugat el.

Odată ce va fi confirmată o recuperare a economiei, Fed va începe, probabil, înăsprirea politicii monetare prin încheierea unui program de reinvestire a veniturilor din obligaţiuni, a spus el.

Bullard nu se aşteaptă ca o astfel de deizie a instituţiei să determine o reacţie puternică a pieţei obligaţiunilor, unde titlurile cu maturitate de zece ani au coborât recent sub 3%, minimul ultimelor şase luni.

Riscul real este "incertitudinea fiscală" şi posibilitatea de a intra în incapacitate de plată, a spus oficialul Fed, care la începutul anului considera Japonia, criza deatoriilor din Europa şi petrolul drept riscuri majore.

Fitch Ratings a avertizat că ar putea retrograda ratingul "AAA" al Statelor Unite în categoria "default restricţionat", dacă guvernul nu îşi va onora obligaţiile financiare legate de maturitatea unor titluri de Trezorerie la 15 august.

Agenţia are totuşi convingerea că autorităţile americane vor ajunge la un acord de majorare a plafonului de îndatorare a Statelor Unite, problemă care riscă în prezent să blocheze finanţele ţării.

Guvernul american a atins, pe 16 mai, limita maximă a îndatorării, de 14.294 miliarde de dolari.

Trezoreria a autorizat măsuri extraordinare, care permit guvernului să se mai poată împrumuta până pe 2 august.

După această dată, guvernul nu va mai avea dreptul să se împrumute şi nu îşi va putea onora obligaţiile, inclusiv serviciul datoriilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici