Investiţiile străine la firmele din România au scăzut cu 20%

Investiţiile străine ca aport la capitalul social al firmelor înregistrate în România au totalizat în primele trei luni circa 1,1 miliarde de euro, în scădere cu 20% faţă de perioada similară a anului trecut, când fluxul de capital a fost de 1,39 miliarde de euro.

23 afișări
Imaginea articolului Investiţiile străine la firmele din România au scăzut cu 20%

Fabrica Automobile Craiova - Ford (Imagine: Mediafax Foto)

În luna martie 2009, companiile mamă au investit în firmele din România aproape 230 de milioane de euro, aproape dublul valorii de 125 milioane de euro infuzată în aceeaşi lună din 2008, dar jumătate din capitalul subscris în luna precedentă din 2009, potrivit datelor Registrului Comerţului.

Capitalul subscris în luna februarie s-a ridicat la 446 milioane de euro.

Printre domeniile în care firmele din România au atras fonduri în primul trimestru se numără construcţii de maşini şi componente auto, asigurări, bancar, farmaceutic, retail, siderurgie şi dezvoltare imobiliară.

În topul celor mai mari subscrieri pe prima poziţie se află constructorul american de maşini Ford, care a realizat în ianuarie o infuzie de capital de peste 200 de milioane de euro la uzina de la Craiova.

Pe locul doi se află firma din domeniul siderurgic TMK-Artrom, deţinută de o firmă înregistrată în Germania, care a subscris în februarie circa 57 de milioane de euro, iar pe poziţia a treia Bancpost, al cărui investitor majoritar, originar din Grecia, a realizat în martie un aport de capital de 53,6 milioane de euro.

În luna martie, aporturi importante au mai realizat retailerii real,- şi Kaufland, care au subscris fiecare câte 31 milioane de euro.

Numărul firmelor nou înfiinţate cu participare străină s-a redus în primele trei luni cu 40% de la 3.338 la 2.051.

Valoarea investiţiilor străine ca aport la capitalul social al firmelor înregistrate în România a totalizat anul trecut 3,9 miliarde de euro, cu 62,5% mai mult faţă de nivelul din 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici