Investitorul miliardar Charlie Munger: „Lumea nu este condusă de lăcomie, ci de invidie”

  • Investitorul miliardar Charlie Munger spune că nu i-a păsat niciodată să îşi compare bogăţia cu a altora.
  • Mai degrabă, el spune că motivaţia sa în acumularea de avere a fost întotdeauna aceea de a-şi asigura independenţa, libertatea de a face ceea ce doreşte în afaceri şi în viaţă.
7424 afișări
Imaginea articolului Investitorul miliardar Charlie Munger: „Lumea nu este condusă de lăcomie, ci de invidie”

Sursa foto: Profimedia

"Lumea nu este condusă de lăcomie. Este condusă de invidie", a declarat Munger la reuniunea anuală a Daily Journal, compania de ziare în care este director, la începutul acestui an.

Bărbatul în vârstă de 98 de ani, care a strâns o avere pe care Forbes o estimează la 2,2 miliarde de dolari, a adăugat că este facil, şi uzual, ca oamenii să devină invidioşi. Indiferent cât de mult au unii oameni, altcineva va avea întotdeauna mai mult, a precizat el.

"Am învins invidia în viaţa mea. Nu mai invidiez pe nimeni", a declarat Munger. "Nu dau doi bani pe ce are altcineva. Dar alţi oameni sunt înnebuniţi de asta".

Desigur, este uşor să spui asta când eşti miliardar. Forbes enumeră peste 1.300 de alţi miliardari cu averi mai mari decât a sa - inclusiv Buffett, care are o avere estimată la 106 miliarde de dolari - dar averea lui Munger este totuşi mai mult decât suficientă pentru a se asigura că nu îi lipseşte nimic.

În 2017, Munger a declarat într-un interviu că încearcă întotdeauna să evite sentimentele de "invidie şi gelozie" în afaceri. Aceste tipuri de gânduri îţi pot afecta cariera, deoarece vei fi mai predispus să iei decizii care s-ar putea dovedi proaste, a adăugat el.

În 2019, el s-a pronunţat din nou împotriva invidiei, spunând pentru CNBC că evitarea invidiei este unul dintre secretele "simple" pentru a trăi o viaţă lungă şi fericită.

Într-adevăr, un studiu din 2018 care a constatat că persoanele conduse de invidie sunt mai susceptibile de a experimenta o sănătate mintală şi o bunăstare mai slabe. Ascensiunea reţelelor de socializare a fost, de asemenea, criticată pentru că alimentează sentimentele de invidie şi materialism ale oamenilor - oferind în mod constant ferestre în vieţile persoanelor care au sau par să aibă vieţi deosebit de luxoase.

Invidia este pur şi simplu "încorporată în natura lucrurilor", a declarat Munger la întâlnirea cu Daily Journal. Miliardarul a adăugat că nu poate înţelege de ce oamenii din ziua de azi nu sunt mai mulţumiţi cu ceea ce au, mai ales în comparaţie cu vremurile grele pe care le-au îndurat generaţiile anterioare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici