Iohannis, despre pandemie şi economie. Cum îşi propune Guvernul să resusciteze economia ţării şi de câţi bani este nevoie

  • Iohannis este încrezător că economia îşi revine, deşi suntem în plină pandemie.
  • Dar nu îşi poate reveni singură, mai adaugă şeful statului, ci „e nevoie de bani”.
1450 afișări
Imaginea articolului Iohannis, despre pandemie şi economie. Cum îşi propune Guvernul să resusciteze economia ţării şi de câţi bani este nevoie

Iohannis, despre pandemie şi economie:

Economia performează, dar are nevoie de redresare, spune Iohannis, comparând însă trimestrul III cu trimestrul II al acestui an.

„Avem date noi despre trimestrul III. Chiar dacă suntem într-o criză economică şi economia a performat mai puţin bine în perioada similară din anii anteriori, avem şi veste bună: comparaţia cu trimestrul II al acestui an arată ca economia îşi revine”, spune preşedintele.

Acesta arată că, spre deosebire de trimestrul trecut există o creştere de circa 5%, prin urmare, „măsurile luate în plan economic au fost corecte. Aşa evităm o recesiune tehnică. Pentru a veni cu noi masuri, pentru a da un impuls hotărât economiei, pentru a intra într-o fază de redresare solidă e nevoie de bani”.

De unde vin banii pentru redresarea economică?

Banii vor proveni din fonduri europene, o spune chiar preşedintele. Acesta a declarat că a avut vineri o discuţie cu premierul si miniştrii de resort pentru a identifica o soluţie pentru planul naţional de redresare şi rezilienţă. „Vom avea peste 30 de miliarde de euro fonduri europene pentru a finanţa aceste măsuri. Suntem cu proiectul aproape de finalizare, e o măsura foarte largă care se referă şi la reforme şi la măsuri de infrastructură şi la multe sectoare care trebuie modernizate şi redresate”, explică Iohannis.

Planul va fi prezentat săptămâna viitoare în mod public, anunţă şeful statului. Ulterior va avea loc o dezbatere publică „pentru a putea îngloba toate opiniile care sunt pertinente şi vom înainta planul la Bruxelles, iar la anul începem să finanţăm măsurile de redresare şi rezilienţă”,  a mai spus preşedintele.

Iohannis face apel la răbdare şi respectarea restricţiilor

„Starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile şi începând de luni este în vigoare un nou set de măsuri. Câteva observaţii legate de starea de alertă. La mijlocul lui octombrie, Guvernul prelungise starea de alertă. Avem un impact al acelui set de masuri, cele din octombrie. Avem cam de două săptămâni o plafonare vizibilă la numărul de infectări noi. Asta este o veste bună şi ne arată că măsurile au efect”, a mai declarat preşedintele.

Iohannis spune că trebuie ca oamenii să aibă răbdare şi să respecte măsurile: „efectul de plafonare a apărut în urma setului din octombrie, nu în urma celui de luni. Să fim sinceri, plafonarea la 10.000 e mult prea sus. Avem un număr prea mare de cazuri grave, la terapie intensivă şi un numar mult prea mare de decese, aşa că a intrat în vigoare setul de luni. Vă cer respectarea măsurilor şi rabdare. Va trebui să aşteptăm două-trei saptamani până când măsurile noi produc efectele dorite”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici