Isărescu: Banii nu pică din cer, iar societatea trebuie să înţeleagă că realitatea este cinică

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, miercuri, că societatea românească trebuie să înţeleagă că "realitatea este cinică", că banii nu pică din cer şi că este nevoie de muncă şi de un efort major "al întregii colectivităţi umane" pentru a se ajunge la bogăţie.

48 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Banii nu pică din cer, iar societatea trebuie să înţeleagă că realitatea este cinică

Isărescu: Banii nu pică din cer, iar societatea trebuie să înţeleagă că realitatea este cinică (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"Adevărul financiar poate fi cinic, nemilos, dar apare şi tendinţa cealaltă, de a se vorbi ca imperativă despre nevoile sociale şi să nu se vorbească despre aspectul financiar. E foarte periculos acest aspect. Banii nu pică din cer. Banii adevăraţi nu pică din cer, nici nu apar din tiparniţă aşa cum cred unii", a spus Isărescu, la o dezbatere cu tema "România 2010: constrângerile economico-financiare şi imperativele sociale".

Guvernatorul BNR a precizat că în momentul în care anumite persoane, inclusiv membrii ai Băncii Naţionale, "îndrăznesc" să aibă reflecţii despre resursele financiare, sunt consideraţi cinici.

"Realitatea este cinică şi într-un fel sau altul societatea românească trebuie s-o accepte. (...) Realitatea nu mai poate fi ignorată. Ea poate fi ignorată până când se va răzbuna", a adăugat Isărescu.

Isărescu a atras atenţia asupra importanţei părţii financiare, precizând că nu doar o lege poate conduce la corecţiile care trebuie realizate în economie, fiind nevoie de muncă şi un efort al întregii colectivităţi.

"Bogăţia nu se face prin decrete. De 200 de ani cităm din cartea lui Adam Smith despre bogăţia naţiunilor şi, probabil, nici acum nu o înţelegem. Bogăţia se face prin muncă, printr-un efort major al colectivităţii umane", a spus Isărescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici