Isărescu: Generaţiile următoare vor judeca mai bine ce a făcut corect şi ce nu BNR

Generaţiile următoare vor judeca mai bine ce a făcut corect şi ce nu Banca Naţională a României, a declarat, duminică, guvernatorul instituţiei, Mugur Isărescu, menţionând că întotdeauna banca centrală a fost de ajutor ţării în depăşirea momentelor dificile.

42 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Generaţiile următoare vor judeca mai bine ce a făcut corect şi ce nu BNR

Isărescu: Generaţiile următoare vor judeca mai bine ce a făcut corect şi ce nu BNR (Imagine: David Nika/Mediafax Foto)

"Cât priveşte prezentul, e greu să ne autocaracterizăm. O pot face mai bine autorităţile statului, opinia publică. În numai 20 de ani, societatea românească a trecut prin schimbări majore. Generaţiile viitoare vor judeca mai bine ce am făcut corect şi ce nu am făcut bine", a spus Isărescu, în deschiderea unui concert organizat cu ocazia a aniversării a 130 de ani de la înfiinţarea BNR.

El a menţionat că BNR şi-a utilizat, în ultimii 20 de ani, expertiza instituţională şi a valorificat adecvat experienţa dobândită de la înfiinţarea instituţiei.

"Dacă ar fi să caut câteva cuvinte cheie, pentru a defini prin ce se caracterizează Banca Naţională a României, de fapt ce a însemnat de-a lungul timpului dar şi ce înseamnă astăzi, acestea sunt cu certitudine: o instituţie solidă, stabilă, credibilă, reformatoare, dar şi dinamică", a afirmat şeful băncii centrale.

El a menţionat că BNR este în prezent banca centrală a unui stat membru al Uniunii Europene, fiind astfel membră a Sistemului European al Băncilor Centrale.

Isărescu a spus că BNR se află în prezent într-un efort "susţinut" de pregătire pentru adoptarea monedei unice în perspectiva următorilor ani.

"După 130 de ani, ne apare relevant adevărul că Banca Naţională a cunoscut urcuşuri şi coborâşuri, după cum însăşi istoria României a trecut prin momente de calm şi de construcţie sau prin împrejurări dramatice. Un numitor comun: întotdeauna Banca Naţională i-a fost de ajutor ţării să-şi depăşească momentele grele", a declarat Isărescu, menţionând că instituţia a finanţat cheltuielile Primul Război Mondial, iar în perioada interbelică a avut un rol important în refacerea economică.

El a mulţumit tuturor angajaţilor BNR, care au ajutat la îndeplinirea unor atribuţii dintre cele mai complexe.

Totodată, Isărescu a amintit că reforma profundă şi benefică prin care a trecut instituţia în ultimii 20 de ani, reconectarea la Sistemul Băncilor Centrale Europene, nu ar fi fost posibile fără sprijinul primit, sub diverse forme, din partea altor bănci centrale şi al instituţiilor financiare internaţionale.

"Pe măsură ce s-a transformat şi consolidat, Banca Naţională a României a devenit ea însăşi o instituţie de prim rang, capabilă să răspundă exigenţelor europene şi să asigure asistenţă şi altor bănci centrale", a continuat şeful băncii centrale.

El a subliniat că, în viitor, BNR rămâne "ferm angajată" în îndeplinirea mandatului de gardian al stabilităţii preţurilor şi al stabilităţii financiare în România.

"Eforturile noastre se vor concentra asupra angajării, împreună cu Guvernul României, pentru promovarea unor politici sănătoase şi orientate spre stabilitate, astfel încât să punem depăşi dificultăţile prin care trecem în prezent", a continuat Isărescu.

Legea de înfiinţare a BNR a fost publicată în Monitorul Oficial la 29 aprilie 1880, iar pe data de 5 septembrie a aceluiaşi an, exact în urmă cu 130 de ani, a avut loc prima şedinţă a Consiliului instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici