Japonia a redus dobânda de politică monetară

Banca Japoniei a redus, vineri, dobânda de politică monetară cu 0,2 puncte procentuale, la 0,3%, şi a avertizat că situaţia gravă din economia globală ar putea persista, însă modificarea ratei, mai conservatoare decât se aşteptau investitorii şi analiştii, nu a avut efecte pozitive asupra pieţelor.

86 afișări
Imaginea articolului Japonia a redus dobânda de politică monetară

Japonia a redus dobânda de politică monetară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Nikkei a căzut vineri cu 5%, încheind octombrie cu o prăbuşire de 24% faţă de finele lunii septembrie, cel mai grav declin pe parcursul unei singure luni din istoria de 58 de ani a principalului indice de referinţă al bursei de la Tokyo.

Reducerea dobânzii de politică monetară în Japonia, prima astfel de măsură din ultimii şapte ani, a fost hotărâtă prin votul decisiv al guvernatorului băncii centrale, după ce şedinţa consiliului de administraţie al instituţiei de reglementare s-a încheiat cu patru voturi pentru şi patru împotrivă.

Rezerva Federală a SUA a redus, joi, dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 1%, iar băncile centrale din Hong Kong, China şi Taiwan au adoptat măsuri similare.

Analiştii se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană (BCE), Banca Angliei, şi banca naţională a Australiei să scadă ratele de referinţă săptămâna viitoare.

Pe lângă măsurile adoptate de băncile centrale, guvernele din întreaga lume fac eforturi pentru a ameliora efectele crizei creditelor, atât în sectorul financiar, cât şi asupra economiei reale.

Indicele Nikkei a crescut cu 30% în şedinţele de marţi, miercuri şi joi, iar investitorii au consideră că, în urma acestui avans, speculaţiile în sesiunea de vineri au fost inevitabile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici