Japonia: Program de relansare economică de cel puţin 20 de miliarde de euro

Guvernul japonez a anunţat, luni, un program de relansare de cel puţin 20 de miliarde de euro pentru susţinerea economiei şi combaterea efectelor aprecierii yenului.

36 afișări
Imaginea articolului Japonia: Program de relansare economică de cel puţin 20 de miliarde de euro

Japonia: Program de relansare economică de cel puţin 20 de miliarde de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Guvernul şi premierul sunt conştienţi de necesitatea unor măsuri pentru combaterea efectelor aprecierii yenului şi limitarea consecinţelor asupra pieţelor", a declarat purtătorul de cuvânt al executivului, Hirofumi Hirano.

Aceste măsuri vizează anul bugetar 1 aprilie 2009-31 martie 2010 şi reprezintă cel de-al doilea program de relansare al autorităţilor nipone, după cel de 115 miliarde de euro adoptat de parlament în luna mai. Din primul program au mai rămas 20 de miliarde de euro.

Pentru încurajarea cererii interne, guvernul ar putea prelungi până în decembrie 2010 o schemă prin care acordă prime celor care renunţă la televizoarele şi aparatele de aer condiţionat vechi pentru cumpărarea unora noi, cu un consum de energie mai scăzut.

Economia Japoniei a revenit pe creştere în al doilea trimestru, după 12 luni de recesiune profundă. Autorităţile se tem că relansarea ar putea fi încetinită de aprecierea yenului în raport cu dolarul şi alte valute importante. Aprecierea monedei nipone afectează competitivitatea exportatorilor locali.

Yenul a atins luni cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani în raport cu dolarul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici