Korodi: Taxa auto, introdusă de Sulfina Barbu şi majorată de o comisie condusă de Tănăsescu

Taxa auto a fost introdusă de ministrul PD Sulfina Barbu, în 2006, şi revizuită ulterior în creştere de o comisie parlamentară condusă de Mihai Tănăsescu, membru PSD, fiind modificată în final, conform normelor UE, de către Guvern, a declarat, duminică, ministrul Mediului, Attila Korodi.

5 afișări
Imaginea articolului Korodi: Taxa auto, introdusă de Sulfina Barbu şi majorată de o comisie condusă de Tănăsescu

Korodi: Taxa auto, introdusă de Sulfina Barbu şi majorată de o comisie condusă de Tănăsescu

El a arătat astfel, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern, că taxa de primă înmatriculare auto a fost susţinută de întregul spectru politic.

Taxa pentru poluarea auto este aplicată şi în alte state membre ale Uniunii Europene, precum Danemarca, Olanda şi Grecia, nefiind inventată de Guvernul român, care va folosi încasările rezultate pentru proiecte de protejare a mediului, a adăugat ministrul Mediului.

El a amintit că noua taxă, cu valori ridicate în cazul maşinilor noi şi reduse pentru autovehicule vechi, este calculată pe principiul conform căruia gradul de poluare este calculat corespunzător perioadei de utilizare a acestora. Ministrul a explicat astfel că o maşină nouă are o durată de viaţă, dar şi de poluare de până la 20 de ani, în timp ce un autovehicul vechi va mai polua doar câţiva ani.

"Taxa va constitui venit la Fondul de Mediu", a spus Korodi.

Valoarea taxei de primă înmatriculare va creşte de două - trei ori la maşinile noi Euro 4 şi va scădea de zece ori la maşinile vechi Euro 1, conform modificărilor care vor intra în vigoare la 1 iulie.

Încasările vor fi transferate de la bugetul de stat la Fondul de Mediu, pentru a fi utilizate, conform autorităţilor, la derularea unor proiecte de protejare a mediului şi reducere a poluării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici