La ANFP cursurile au avut loc în acelaşi timp şi cu acelaşi formator, dar în locuri diferite

Corpul de control al Prim-ministrului a efectuat un control la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, în urma căruia a constatat existenţa unor poziţii dominante în furnizarea de programe, dar şi o mai mare permisivitate în ceea ce priveşte îndeplinirea unor condiţii de către parteneri.

442 afișări
Imaginea articolului La ANFP cursurile au avut loc în acelaşi timp şi cu acelaşi formator, dar în locuri diferite

La ANFP cursurile au avut loc în acelaşi timp şi cu acelaşi formator, dar în locuri diferite (Imagine: Shutterstock / Mediafax Foto)

Au fost identificate programe de perfecţionare diferite în acelaşi interval de timp, cu acelaşi formator, dar în locaţii diferite, fapt fizic imposibil, precum şi cazuri în care acelaşi partener de formare a organizat programe de perfecţionare diferite, cu formatori diferiţi, dar în aceeaşi perioadă şi locaţie, şi în aceste situaţii punându-se sub semnul întrebării realitatea realizării cursurilor în cauză.

Din analiza tarifelor practicate de formatori s-a constatat similitudinea acestora, situaţie favorizată chiar de către reglementările emise de către ANFP, ceea ce poate reprezenta o încălcarea a prevederilor legale.

Au fost identificaţi parteneri de formare care deţin o poziţie dominantă în ceea ce priveşte furnizarea programelor de formare profesională şi perfecţionare, deşi nu au furnizat astfel de programe decât pe o perioadă scurtă de timp. Este cazul Formatica S.R.L. Bucureşti, cu 2 ani sau al A.P.S.A.P. Bucureşti, cu 3 ani.

Unele ordine elaborate la nivelul preşedintelui ANFP au fost modificate, astfel încât au avut ca efect o mai mare permisivitate în ceea ce priveşte îndeplinirea unor condiţii de către partenerii de formare sau monitorizarea activităţii de formare. În acelaşi context se înscrie şi modificarea modului de calcul a sumelor virate la bugetul statului, prin ordine ale preşedintelui ANFP. Această modificare s-a soldat cu diminuarea atât a valorii reale a sumelor virate la bugetul de stat, începând cu anul 2014 (333.919,80 lei în anul 2011, 368.250,32 lei – în anul 2012, 425.831,90 lei – în anul 2013, 301.490,80 lei – în anul 2014 şi 281.291,50 lei în anul 2015), cât şi a ponderii acestora, raportat la totalul contravalorii programelor de formare profesională/perfecţionare (2011 – 7,9%; 2012 – 6,2%; 2013 – 5,8%; 2014 – 5,3%; 2015 – 5,0%);

Au fost reţinute o serie de aspecte care pot conduce la concluzia că programele de formare profesională/perfecţionare constituie, în multe situaţii, o modalitate de recompensare, de către şefii instituţiilor publice, a funcţionarilor publici, precizează un comunicat al Corpului de control.

Cheltuielile estimate ale serviciile hoteliere de care au beneficiat participanţii la programele de formare profesională/perfecţionare s-au ridicat, în perioada analizată, la 55.579.534 lei (comparativ, contravaloarea programelor a fost de 34.362.744 lei), cu menţiunea că aceste cheltuieli sunt suportate de bugetele instituţiilor şi autorităţilor publice din care provin cursanţii. Totodată, este de precizat că acestor cheltuieli li se adaugă şi cele ocazionate de transportul la şi de la locaţiile de desfăşurare a programelor, care se decontează de către instituţiile/autorităţile publice prin aplicarea dispoziţiilor legale.

Serviciile de cazare includ, pe lângă mic-dejun, bonuri de masă (de regulă, în valoare de 100 lei/zi) reprezentând contravaloarea prânzului şi a cinei. În lege, singura prevedere referitoare la decontarea contravalorii mesei oferite personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării în altă localitate se regăseşte la art. 32, respectiv „în situaţia în care în costul cazării este inclus şi micul dejun, se decontează şi contravaloarea acestuia”. Prin urmare, prin includerea valorii bonurilor de masă, altele decât mic dejun, în serviciile hoteliere s-a creat un avantaj locaţiilor unde au loc cursurile, cu încălcarea prevederilor legale mai sus menţionate.

Controlul s-a desfăţurat în perioada ianuarie 2011 - septembrie 2016. La nivelul ANFP şi al centrelor regionale de formare continuă pentru administraţia publică locală s-au desfăşurat 2.876 programe de formare profesională/perfecţionare, în valoare totală de 34.362.744 lei, organizate pentru 45.943 cursanţi, marea majoritate a acestora provenind din cadrul instituţiilor publice.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici