La Davos se discută despre săptămâna de lucru de 4 zile

1140 afișări
Imaginea articolului La Davos se discută despre săptămâna de lucru de 4 zile

Creşterea flexibilităţii la locul de muncă prin schimbări precum săptămâna de lucru de patru zile poate creşte productivitatea şi poate inversa tendinţa creşterii burnout-ului, potrivit unui grup de experţi de la Forumul Economic Mondial de la Davos, scrie Bloomberg.

Un studiu coordonat de organizaţia non-profit „4 Day Week Global”, care a implicat zeci de companii, a arătat o reducere a stresului şi a anxietăţii, precum şi câştiguri în eficienţă şi venituri, a declarat Adam Grant, psiholog organizaţional la Wharton School de la Universitatea din Pennsylvania. Oamenii au făcut, de asemenea, mai mult sport şi au dormit mai bine.

„Ne transformăm rapid într-o societate care suferă de burnout”, a declarat ministrul olandez al Muncii, Karien van Gennip. „Am văzut-o deja în timpul Covid, dar a început înainte. Poate fi prin intermediul reţelelor sociale, prin cultura mereu activă pe care o avem.”

O săptămână de patru zile pentru toată lumea poate ajuta, de asemenea, să facă femeile, care lucrează adesea două sau trei zile, să fie mai independente din punct de vedere financiar.

Confruntată cu provocări precum schimbările climatice, tranziţia către energii mai curate şi asistenţă medicală pentru o populaţie în vârstă, reducerea săptămânii tradiţionale de muncă poate avea succes doar dacă productivitatea creşte. „Cred cu tărie că atunci când ai mai mult timp liber, vei fi mai productiv în orele în care lucrezi”. Acest lucru necesită investiţii în oameni şi tehnologie, precum şi schimbări în cultura ocupării forţei de muncă, conchide ministrul.

Oferirea de opţiuni pentru personal, cum ar fi o săptămână de patru zile, „este un imperativ de afaceri”, a declarat Sander van 't Noordende, directorul executiv al Randstad NV, companie specializată în facilitarea angajărilor.

"De ce? Pentru că talentul este rar şi aproape începi să-ţi tratezi talentul ca pe un client”, a spus el. „Oamenii au opţiuni.” „Echilibrul dintre muncă şi viaţă este un lucru esenţial pe care oamenii îl caută”, „Afacerile trebuie să accelereze.”.

Totuşi, nu toată lumea îşi doreşte o săptămână mai scurtă, potrivit secretarului general al UNI Global Union, Christy Hoffman. Unii angajaţi ar prefera să aibă o săptămână de cinci zile şi să aibă şase săptămâni libere pe an, de exemplu.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici