Lagarde: Grecia are nevoie de restructurarea datoriilor, dar nu va primi tratament special

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a reiterat miercuri că Grecia are nevoie de restructurarea datoriilor, în cadrul acordului de salvare, dar a avertizat că Atena nu va primi tratament special, în condiţiile în care Guvernul vrea să amâne plata datoriilor către instituţia financiară.

854 afișări
Imaginea articolului Lagarde: Grecia are nevoie de restructurarea datoriilor, dar nu va primi tratament special

Christine Lagarde (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

"Restructurarea datoriilor este necesară în cazul particular al Greciei, pentru a fi sustenabile", a afirmat Lagarde la un eveniment de la Brookings Institution, relatează MarketWatch.

Chiar dacă Lagarde a reiterat astfel o analiză făcută de FMI săptămâna trecută, faptul scoate în evidenţă presiunile în creştere exercitate de FMI, Statele Unite şi alte părţi, ca Germania să permită restructurarea datoriilor elene,în cadrul acordului de susţinere financiară.

Germania se opune restructurării datoriilor Greciei, dar marţi nu a exclus discutarea unei posibile extinderi a termenelor de rambursare.

În pofida apelului pentru restructurare, Lagarde a avertizat autorităţile de la Atena să nu creadă că criza din Grecia este tratată ca un caz unic.

Oficialii eleni au solicitat FMI amânarea plăţii datoriilor, pe fondul deficitului major de lichidităţi.

"FMI trebuie să respecte regulile, nu să le încalce. Nu poate exista un tratament special", a spus Lagarde.

Şefa FMI a adăugat că Fondul este gata să ajute, în cadrul negocierilor pentru reluarea finanţării.

"Grecia este în mod clar într-o situaţie de criză acută, care trebuie tratată serios şi prompt. Suntem angajaţi total să găsim o soluţie prin care să restabilim stabilitatea, creşterea şi sustenabilitatea datoriilor", a mai spus Lagarde.

Autorităţile din Grecia trebuie să prezinte un program de reforme care să permită un acord cu creditorii internaţionali, pentru reluarea finanţării ţării, duminică urmând să aibă loc un nou summit european.

Grecia a cerut miercuri, în mod oficial, un plan de salvare pe o perioadă de trei ani din fondul de salvare al zonei euro şi a promis că va începe să implementeze unele dintre reformele solicitate de către creditori începând de săptămâna viitoare.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi. Actuala situaţie nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria ţării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăţi tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni. În prezent, Grecia riscă să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici