Leonard Orban: România va fi afectată de regresul economiei din UE

România va fi, în mod inevitabil, afectată de regresul creşterii economice din unele state membre ale Uniunii Europene, deşi economia internă a înregistrat în ultimele luni o creştere importantă, a declarat, luni, la Guvern, comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban.

25 afișări
Imaginea articolului Leonard Orban: România va fi afectată de regresul economiei din UE

Leonard Orban: România va fi afectată de regresul economiei din UE (Imagine: Mediafax Foto)

"Faţă de prognoza Comisiei Europene de primăvară, în prognoza din toamnă, prezentată săptămâna trecută, am înregistrat o scădere importantă a predicţiei privind creşterea economică din UE. În primăvară exprimam 2%, în momentul de faţă estimarea este de 1,4%", a spus Orban.

El a arătat că rezultatele negative de creştere economică din state importante ale UE, precum Germania, vor avea efecte şi asupra României.

"În mod inevitabil , această situaţie va avea un impact şi asupra României", a spus Leonard Orban.

Comisia Europeană (CE) a redus estimările pentru 2008 privind creşterea economiei zonei euro de la 1,7% la 1,3%, dar a majorat anticipările de inflaţie de la 3,1% la 3,6%, din cauza turbulenţelor de pe pieţele financiare, majorării preţurilor mărfurilor şi şocurilor de pe unele pieţe de locuinţe.

CE anticipează că economia zonei euro nu va intra în recesiune tehnică, definită ca două trimestre consecutive de contracţie a PIB-ului. Instituţia estimează că economia zonei euro va stagna în trimestrul al treilea, după un declin de 0,2% în perioada aprilie-iunie.

Totuşi, Germania, cea mai mare economie din zona euro, se va confrunta cu o recesiune, PIB-ul scăzând cu 0,2% în intervalul iulie-septembrie, după o contracţie de 0,5% în trimestrul anterior.

De asemenea, economiile Spaniei şi Marii Britanii vor intra în recesiunea în a doua jumătate a anului, potrivit anticipărilor CE.

În primul semestru, creşterea economică înregistratã de România a fost de 8,8%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Estimările Guvernului indică pentru întregul an un avans al PIB între 8,5% şi 9,1%.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici