Leul este cea mai afectată valută din regiune de criza internaţională

Leul este cea mai afectată valută din regiune de criza financiară internaţională, iar România, alături de ţări precum Lituania, Bulgaria, Ungaria şi Turcia, sunt considerate state "fragile", potrivit unui studiu al Coface.

18 afișări
Imaginea articolului Leul este cea mai afectată valută din regiune de criza internaţională

Leul este cea mai afectată valută din regiune de criza internaţională (Imagine: Mediafax Foto)

"Dacă moneda românească a cunoscut o uşoară consolidare de la finele lunii ianuarie 2008, aceasta rămâne până în prezent valuta cea mai afectată din zona de această criză", se spune în studiul Coface.

De asemenea, analiştii sunt de părere că leul, aparţinând unui regim de schimb flexibil, pare a fi una din valutele cele mai instabile pe termen scurt.

În prima jumătate a anului, leul s-a depreciat cu 1,4 puncte procentuale în raport cu euro, după ce în intervalul similar din 2007 reuşise să câştige aproape 7%, potrivit datelor BNR.

Nivelul actual al cursului este considerat mai sustenabil decât valorile înregistrate în vara anului trecut, când rata de schimb a atins minumul ultimilor ani, de 3,1112 lei/euro.

La nivelul statelor europene emergente, în această categorie fiind incluse ţările central europene şi Turcia, creşterea economică medie din 2008 este estimată la 4,6%, comparativ cu 5,6% anul trecut, ca urmare a reducerii cererii externe, a majorării preţurilor şi a înăspririi politicii monetare.

"Această scădere rămâne totuşi limitată, ca urmare a creşterii salariilor, a afluxului de investiţii directe, a finanţărilor europene şi a avansului importurilor statelor Europei occidentale. Rata de creştere a regiunii va fi mai mare de trei puncte procentuale faţă de cea din zona euro, principalul său partener comercial. Lăsând la o parte ţările baltice, care fac faţă unei scăderi marcante a creditului, unei puternice scăderi a puterii de cumpărare şi a unei transformări a pieţei imobiliare, activitatea a rămas mai degrabă bine orientată la începutul anului 2008, în regiune", se spune în studiu.

Principala provocare a politicilor economice din regiune este reprezentată de lupta contra inflaţiei, iar un nivel înalt al creşterii preţurilor întârzie procesul de adoptare a monedei europene de către statele care au aderat la UE în 2004 şi 2007.

Analiştii notează că există state în regiune vulnerabile la o ajustare bruscă a creşterii economice, pe fondul avansului rapid al datoriilor sectorului privat şi ca urmare a majorării creditelor în valută, impulsionate de dezvoltarea pieţei imobiliare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici