Liderii Uniunii Europene vor discuta miercuri situaţia Greciei şi soluţii de creştere economică

Liderii europeni se vor reuni miercuri la Bruxelles pentru a analiza soluţii de relansare a creşterii economice, cu Grecia încă o dată în centrul discuţiilor, în timp ce Spania i-ar putea face concurenţă în această privinţă.

482 afișări
Imaginea articolului Liderii Uniunii Europene vor discuta miercuri situaţia Greciei şi soluţii de creştere economică

Liderii Uniunii Europene vor discuta miercuri situaţia Greciei şi soluţii de creştere economică (Imagine: Shutterstock)

Summitul informal, care va consta într-un dineu al şefilor de state şi de guverne din Uniunea Europeană, are rolul să pregătească reuniunea oficială din 28-29 iunie, dedicată creşterii economice.

"Ideea nu este, în acest stadiu, de a trage concluzii sau de a lua decizii, ci de a pregăti politic, în cea mai bună manieră posibilă, deciziile de la sfârşitul lui iunie", a explicat preşedintele UE, Herman Van Rompuy, în scrisoarea de invitaţie prezentată luni presei.

Şeful guvernului italian, Mario Monti, a insistat duminică, la summit-ul G8, ca reuniunea de miercuri să permită "definirea unor măsuri concrete, precum consolidarea capitalului Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), înfiinţarea unor obligaţiuni pentru finanţarea proiectelor de infrastructură şi crearea condiţiilor pentru lansarea de euroobligaţiuni".

Monti a insistat că liderii UE nu se pot mulţumi să aştepte ca reformele structurale şi reducerea deficitelor bugetare să genereze creştere, opinie împărtăşită de noul preşedinte francez Francois Hollande, dar nu şi de partizana austerităţii, Angela Merkel, cancelar al Germaniei.

Liderii G8 au căzut de acord că creşterea economică şi consolidarea bugetară trebuie să fie îndeplinite concomitent.

La reuniunea de miercuri ar putea avea loc un acord referitor la obligaţiunile de finanţare a unor mari proiecte de infrastructură, prin deblocarea unor fonduri europene de 230 de milioane de euro, pentru împrumuturi şi atragerea unor finanţări suplimentare.

Miercuri vor avea loc totodată discuţii informale privind creşterea capitalului BEI şi realocarea unor fonduri structurale pentru proiecte de viitor.

Van Rompuy a dat ca exemplu şi subiecte mai dificile, precum taxa pe tranzacţiile financiare, sau măsuri pentru favorizarea mobilităţii forţei de muncă în Europa.

Eurobondurile sunt, în opinia lui Van Rompuy, "un subiect al viitorului, nu al prezentului", a spus o sursă diplomatică.

Un alt diplomat a spus că în privinţa Greciei nu se poate face mare lucru înainte de alegerile din iunie, care ar putea aduce la guvernare partide care se opun măsurilor de austeritate din programul de salvare, cu riscul ieşirii ţării din zona euro.

La reuniune va fi abordată şi problema Spaniei, unde situaţia băncilor este din ce în ce mai gravă.

Înainte de dineul de la Bruxelles, Francois Hollande îl va primi la palatul Elysee pe şeful guvernului spaniol Mariano Rajoy, care a respins duminică o propunere de ajutor european pentru băncile spaniole făcută de preşedintele francez.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici