Lituania scapă de dependenţa faţă de Gazprom prin instalarea unui terminal de gaz natural lichefiat în Marea Baltică

Lituania a încheiat instalarea terminalului de gaz natural lichefiat (GNL) "Independence" din Marea Baltică, ceea ce va permite ţării baltice să-şi diversifice sursele de aprovizionare cu energie, spărgând monopolul Gazprom asupra pieţei locale.

285 afișări
Imaginea articolului Lituania scapă de dependenţa faţă de Gazprom prin instalarea unui terminal de gaz natural lichefiat în Marea Baltică

Lituania scapă de dependenţa faţă de Gazprom prin instalarea unui terminal de gaz natural lichefiat în Marea Baltică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Vasul de 294 de metri a fost închiriat pe o perioadă de 10 ani de la Hoegh LNG din Norvegia, care va asigura mentenanţa terminalului şi personalul.

Lituania a semnat un contract de furnizare de gaz natural lichefiat cu producătorul Statoil din Norvegia, care va începe livrările de marţi.

Terminalul va permite Lituaniei să cumpere 540 de milioane de metri cubi de gaz anul viitor, pentru ca ulterior să poată ajunge la 4 miliarde de metri cubi de gaz pe an de la furnizorul norvegian.

În prezent, Lituania are un contract de livrare cu Gazprom din Rusia, care va expira însă la finalul anului 2014. Anul trecut, Lituania a cumpărat 2,7 miliarde de metri cubi de gaz de la gigantul rus, cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa.

Günter Oettinger, comisarul european pentru energie, a declarat că instalarea acestui terminal reprezintă un pas mare făcut de Lituania pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz, care asigură competitivitatea preţurilor şi garantează sigurnaţa livrărilor de gaze în regiune.

Terminalul de gaze naturale instalat în Marea Baltică asigură şi celorlalte ţări baltice, Estonia şi Letonia, posibilitatea de a importa gaz natural lichefiat, potrivit analiştilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici