Majorările din sectorul public au urcat salariul mediu în octombrie cu 4,2%, la 1.084 lei

Salariul mediu net a urcat în luna octombrie cu 4,2% în termeni nominali, respectiv cu 3,2% excluzând influenţa inflaţiei, la 1.084 lei, creşteri semnificative fiind consemnate în sistemul sanitar, învăţământ şi în administraţia publică, a anunţat, miercuri, Institutul Naţional de Statistică (INS).

2 afișări
Imaginea articolului Majorările din sectorul public au urcat salariul mediu în octombrie cu 4,2%, la 1.084 lei

Majorările din sectorul public au urcat salariul mediu în octombrie cu 4,2%, la 1.084 lei

Astfel, câştigul salarial mediu net din sectorul sănătate şi asistenţă socială a urcat cu 17,2% în luna octombrie, cel din învăţământ cu 15,9%, iar din administraţie publică cu 5,2%, se arată într-un comunicat al INS.

Creşterile câştigului salarial mediu net din sectoarele menţionate au fost generate de aplicarea unor prevederi legale privind avansul salarial din acest acest an, potrivit INS.

Pentru celelalte activităţi ale economiei naţionale, creşterile câştigului salarial mediu net, în luna octombrie 2007 faţă de luna precedentă, au fost generate de acordarea de prime sau realizării de producţii mai mari.

Astfel, au fost consemnate creşteri cuprinse între 6% şi 8% pentru producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, edituri, poligrafie şi reproducerea înregistrărilor pe suporţi, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea celulozei, hârtiei şi a produselor din hârtie, industria de maşini şi echipamente, industria altor mijloace de transport.

Majorări de 3-6% au fost înregistrate pentru fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, industria de maşini şi aparate electrice, producţia de mobilier şi alte activităţi industriale neclasificate, tăbăcirea şi finisarea pieilor, agricultură, vânatoare şi servicii anexe, fabricarea produselor textile, captarea, tratarea şi distribuţia apei, prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn şi plută, construcţii, industria mijloacelor de transport rutier, fabricarea produselor din tutun, eliminarea deşeurilor şi apelor uzate; asanare, salubritate şi activităţi similare, industria de mijloace ale tehnicii de calcul şi de birou.

Totodată, scăderi ale salarialui mediu net au fost determinate, în principal, de acordarea de prime şi sume din profitul net precum şi a realizării unei producţii mai mici.

Astfel, salariul din intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale caselor de pensii) a coborât cu 17,7%, iar cel din extracţia hidrocarburilor şi servicii anexe cu 8,3%.

În domenii precum cocsificarea cărbunelui şi tratarea combustibililor nucleari, industria de prelucrare a ţiţeiului, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice şi industria metalurgică salariile au scăzut cu procente cuprinse între 1% şi 6%.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de transporturi aeriene (2.786 lei), iar cele mai mici în industria de prelucrare a lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (631 lei).

Câştigul salarial mediu nominal net realizat a fost de 1084 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 4,2%, respectiv, 44 lei.

Indicele câştigului salarial real pentru luna octombrie 2007 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 103,2%.

Comparativ cu luna octombrie a anului 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 109,6%, cu 3,4 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna septembrie 2007.

În ceea ce priveşte câştigul salarial mediu nominal brut, acesta a fost, în luna octombrie, de 1.471 lei, cu 4,3% mai mare faţă de luna precedentă.

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 25,2%.

Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a înregistrat un avans de 17,2%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici