Marea Britanie: Decizia S&P arată că Europa trebuie să ia măsuri urgente pentru creştere economică

Decizia Standard & Poor's (S&P) de a coborî ratingurile a nouă ţări din zona euro arată că Europa trebuie să intensifice acţiunile de stimulare a creşterii economice, a declarat duminică minsitrul britanic de Externe William Hague.

305 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie: Decizia S&P arată că Europa trebuie să ia măsuri urgente pentru creştere economică

William Hague (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Hague a adăugat că autorităţile britanice au planuri de urgenţă pentru mai multe scenarii în privinţa viitorului zonei euro, dar a refuzat să confirme zvonurile din presă că ministerul de Externe ar fi pregătit măsuri de ajutorare a britanicilor care locuiesc în zona euro în cazul prăbuşirii monedei.

S&P a retrogradat vineri seara nouă ţări din zona euro, inclusiv două cu rating AAA, şi a trecut pe perspectivă negativă alte trei sate cu notă maximă.

"Este o situaţie serioasă. Subliniază faptul că zona euro nu ia măsuri dure pentru a-şi rezolva problemele. Vrem ca zona euro să fie stabilă şi sănătoasă, este în interesul naţional, dar asta înseamnă că trebuie intensificate eforturile de stimulare a creşterii economice în întreaga Europă, inclusiv în Marea Britanie", a spus oficialul.

El a cerut UE să încheie mai multe acorduri comerciale cu alte ţări, să consolideze piaţa unică şi să înceteze să aprobe legi care îngreunează funcţionarea firmelor.

Premierul britanic David Cameron va insista pe aceste chestiuni la summit-ul UE de pe 30 ianuarie, a adăugat Hague.

Ministrul de Externe va merge săptămâna viitoare în Brazilia, în cadrul campaniei britanice de reducere a dependenţei economice de zona euro şi extindere a relaţiilor comerciale şi investiţionale cu marile economii emergente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici