Marea Britanie şi China au încheiat contracte comerciale de peste 14 miliarde de lire

Marea Britanie şi China au încheiat marţi contracte comerciale în valoare de peste 14 miliarde de lire sterline (23,7 miliarde dolari), în timpul vizitei la Londra a premierului chinez Li Keqiang, a declarat marţi premierul britanic David Cameron.

238 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie şi China au încheiat contracte comerciale de peste 14 miliarde de lire

Marea Britanie şi China au încheiat contracte comerciale de peste 14 miliarde de lire (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Marea Britanie este economia cea mai deschisă din Uniunea Europeană, cea mai primitoare pentru China", a spus Cameron într-o conferinţă de presă comună cu omologul său chinez, adăugând că vrea ca situaţia să continue.

Cel mai important contract este cel prin care grupul BP va furniza companiei chineze CNOOC gaze naturale lichefiate în valoare de 20 de miliarde de dolari (aproape 12 miliarde de lire) pe parcursul a 20 de ani.

Totodată, au fost încheiate acorduri de parteneriat de către compania Rolls-Royce, în domeniul energiei nucleare, şi de către operatorul bursier London Stock Exchange, cu bănci chineze.

China Minsheng Investment, cel mai mare grup chinez de investiţii private, va investi 1,5 miliarde de dolari în domenii precum serviciile financiare, inginerie offshore, energie regenerabilă şi protecţia mediului, urmând să îşi stabilească sediul central european la Londra, potrivit Bloomberg.

Ambasada chineză din Marea Britanie a anunţat pe de altă parte că în următoarele două zile vor fi perfectate acorduri în valoare totală de 30 de miliarde de dolari.

Vizita lui Li confirmă sfârşitul unei perioade de trei ani de blocaj diplomatic provocat de neînţelegerile referitoare la drepturile omului şi Tibet.

Marea Britanie vrea să înceapă discuţiile şi pe tema ridicării unei interdicţii vechi de 30 de ani a exporturilor de carne de vită şi de miel în China.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici