Marea Britanie şi India lansează discuţii cu privire la un posibil acord comercial post-Brexit

  • Posibilul acord de liber schimb dintre cele două ţări ar stimula comerţul bilateral cu miliarde de dolari.
  • Secretarul britanic pentru Comerţ Internaţional, Anne-Marie Trevelyan, se află deja la New Delhi, însă negocierile efective vor începe săptămâna viitoare.
  • Acord se doreşte a fi încheiat până la începutul lui 2023.
422 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie şi India lansează discuţii cu privire la un posibil acord comercial post-Brexit

Sursa foto: Hepta

India şi Marea Britanie iniţiază discuţii cu privire la urmărirea unui acord de liber schimb care se aşteaptă să stimuleze comerţul bilateral cu miliarde de dolari, într-una dintre cele mai ambiţioase negocieri ce vor avea loc după Brexit.

Secretarul britanic pentru Comerţ Internaţional, Anne-Marie Trevelyan, se află la New Delhi şi se va întâlni cu Piyush Goyal, ministrul Indiei pentru Comerţ şi Industrie, Consumatori, Alimentaţie, Distribuţie Publică şi Textile. Negocierile efective vor începe săptămâna viitoare, au spus oficialii.

Ambele părţi speră că acordul va genera beneficii uriaşe pentru mai multe industrii, de la alimente şi băuturi, până la tehnologii de ultimă oră din surse regenerabile.

Acordul ar putea dubla exporturile Marii Britanii către India şi ar putea stimula comerţul bidirecţional cu 38 de miliarde de dolari (33,2 miliarde de euro) pe an până în 2035, se arată într-un comunicat al guvernului britanic.

„Un acord cu India este o oportunitate de aur pentru a pune afacerile din Marea Britanie în fruntea cozii, în timp ce economia indiană continuă să crească rapid”, a spus Trevalyan, conform Euronews.

Vizita ei semnalează eforturile Marii Britanii, care a părăsit oficial Uniunea Europeană pe 1 ianuarie 2021, de a-şi concentra politicile comerciale în regiunea Indo-Pacifică. India, cândva o colonie britanică, este privită ca o locaţie favorabilă, având în vedere incertitudinile legate de colaborarea cu China.

Într-un interviu acordat joi ziarul Financial Times, Trevelyan a spus că „totul este pe masa de discuţie”, inclusiv extinderea accesului la viză pentru studenţii indieni şi muncitorii calificaţi. Ea a spus că şi-ar dori ca un acord să fie încheiat până la începutul lui 2023.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Indiei, cele două ţări doresc să se concentreze pe cinci domenii cheie: contactele interpersonale, comerţul, apărarea şi securitatea, acţiunea climatică şi sănătatea.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici