Marile fonduri de investiţii din Europa au fost puternic afectate în august de panica din pieţe

Cele mai mari zece fonduri de investiţii din Europa au pierdut 7% din valoarea activelor în primele două săptămâni ale lunii august, din cauza panicii provocate de temerile legate de viitorul zonei euro.

101 afișări
Imaginea articolului Marile fonduri de investiţii din Europa au fost puternic afectate în august de panica din pieţe

Marile fonduri de investiţii din Europa au fost puternic afectate în august de panica din pieţe (Imagine: Shutterstock)

La sfârşitul lunii iulie, aceste fonduri administrau active de 23,1 miliarde de euro, dar până pe 12 august au pierdut 1,6 miliarde de euro, scădere care reflectă lipsa de încredere în băncile din regiune.

Managerii de fonduri încearcă acum să evite pericolul ca clienţii să îşi retragă banii, în condiţiile în care scăderea cotaţiilor acţiunilor a tăiat din valoarea activelor.

"Mă aflu în situaţia tuturor celorlalţi manageri de fonduri. Nu intră bani în Europa", a declarat John Arnold, care administrează AGF European Equity Class Fund, afectat de o depreciere de 10% a activelor în săptămâna încheiată pe 5 august, după scăderea drastică a preţurilor unor acţiuni precum cele ale Societe Generale şi BNP Paribas.

În săptămâna încheiată pe 12 august, acest fond a avut o creştere de 1,59%.

Fidelity European Growth, cel mai mare fond din cele zece, a suferit o scădere de 10,8% a activelor în prima săptămână a lunii august, iar în săptămâna următoare a revenit cu un avans de 4,96%.

În cele două săptămâni, acest fond a pierdut 433,4 milioane de euro.

După ce au înregistrat deprecieri ale activelor cuprinse între 5,41% şi 11,6% în prima săptămână, opt dintre cele zece fonduri au reuşit să recupereze o parte din pierderi în cea ce-a doua, potrivit datelor companiei de consultanţă Lipper.

Pentru a calma pieţele, mai multe ţări europene au interzis vineri operaţiunile de tip short-selling, care constau în vânzarea de acţiuni împrumutate în speranţa cumpărării ulterioare la un preţ mai mic.

Brokerii susţin însă că prăbuşirea cotaţiilor acţiunilor a fost determinată de vânzările efectuate de managerii de fonduri şi nu de operaţiunile short-selling ale fondurilor de hedging.

Fondurile de investiţii au înregistrat pierderi şi înaintea panicii din august.

Potrivit datelor Lipper, vânzările fondurilor de investiţii pe termen lung, excluzând operaţiunile pe pieţele monetare, au scăzut cu 40% în primele şase luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

În iunie, investitorii au retras peste 25 de miliarde de euro din fondurile europene, majoritatea din cele active pe piaţa monetară.

Unul dintre motivele pentru care acţiunile bancare au fost vândute masiv este că investitorii sunt nesiguri în privinţa poziţiei lor financiare, a declarat Geoffroy Goenen, director la divizia europeană a Dexia Asset Management.

El a arătat că acum doi-trei ani era mai mult o problemă de lichidităţi, de active toxice, dar acum este vorba despre încredere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici