Medvedev încearcă să menţină monopolul rus asupra resurselor de gaze

Preşedintele Rusiei, Dimitri Medvedev, s-a deplasat vineri în Turkmenistan pentru o vizită oficială de două zile, într-o serie de eforturi diplomatice menite să împiedice progresele Europei în direcţia reducerii monopolului Moscovei asupra rezervelor de gaze naturale din Asia Centrală.

33 afișări
Imaginea articolului Medvedev încearcă să menţină monopolul rus asupra resurselor de gaze

Medvedev (D) împreună cu preşedintele Turkmenistanului, Kurbanguly Berdymukhamedov (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Turkmenistan este cel mai mare producător de gaze din regiune şi a reuşit să iasă, treptat, de sub izolare pe plan global, după venirea la putere a preşedintelui Kurbanguly Berdymukhamedov la finele anului 2006 cu promisiuni de reforme.

Aşgabatul s-a aflat sub controlul Uniunii Sovietive până în 1991, pentru a deveni, în prezent, un centru global pentru diplomaţie în energie, în contextul în care Europa şi Rusia se luptă pentru a controla rutele de tranzit al gazelor către pieţele internaţionale.

În timp ce Medvedev se afla într-o întrunire cu liderul turkmen pentru a-l convinge să reziste occidentului şi să continue să exporte prin gazoductul către Rusia, directorul general al Gazprom, Alexei Miller, declara pentru jurnalişti că Moscova urmăreşte să majoreze volumul de gaze importat din Turkmenistan.

Pentru a convinge liderii de la Aşgabat să menţină alianţa trandiţională cu Kremlinul, Rusia doreşte să ofere preţul practicat pe pieţele internaţionale, mai mare decât cel plătit în prezent, pentru gazul turkmen începând cu anul 2009, dar cele două state încă nu au ajuns la un acord.

"Dorim să creştem cumpărarea de gaze (din Turkmenistan). Vom discuta condiţiile financiare ale livrărilor, care vor fi bazate pe preţurile din piaţă", a declarat Miller.

Vizita lui Medvedev în Turkmenistan, după ce a vizitat Azerbaidjanul, face parte dintr-un turneu prin statele caspice producătoare de resurse energetice. Preşedintele rus va purta discuţii, duminică, în cadrul acestui efort diplomatic, şi cu liderii din Kazakhstan, cea mai mare economie şi cel mai important producător de petrol din regiune.

Asia Centrală exportă circa 70 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, volum care ar acoperi de aproape patru ori consumul României, de 17 miliarde de metri cubi pe an.

Cea mai mare parte a gazului este transportat către Rusia, printr-un gazoduct controlat de Gazprom, fără rute directe către Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici