Milioane de la băncile Kremlinului au finanţat Allwyn, operatorul Loteriei britanice

Allwyn, operatorul Loteriei Naţionale din Marea Britanie, a împrumutat milioane de la băncile deţinute de Kremlin, după ce a câştigat cel mai mare contract din sectorul public din Marea Britanie, dezvăluie The Guardian.

862 afișări
Imaginea articolului Milioane de la băncile Kremlinului au finanţat Allwyn, operatorul Loteriei britanice

Milioane de la băncile Kremlinului au finanţat Allwyn, operatorul Loteriei britanice

Cei mai mari doi creditori din Rusia, VTB şi Sberbank, au făcut parte dintr-un consorţiu care a fost de acord să împrumute operatorul Allwyn cu până la 640 de milioane de euro (545 de milioane de lire sterline) în 2020.

Asta s-a întâmplat cu doi ani înainte ca operatorul paneuropean în jocuri de noroc să fie numit „ofertant preferat” pentru un contract de loterie de 6,5 miliarde de lire sterline. Allwyn a rambursat o parte din împrumutul celor două bănci ruseşti după invazia Ucrainei.

Împrumuturile de la Sberbank şi VTB, bănci deţinute de Kremlin, acordate prin sucursale europene din Republica Cehă şi, respectiv, Germania, au rămas în vigoare aproape o lună după ce ambii creditori au fost supuşi sancţiunilor de către guvernul britanic, relatează The Guardian.

Allwyn, preferată altor doi ofertanţi. A fost mâna Rusiei?

Allwyn a rambursat datoriile la sfârşitul lunii martie 2022, după ce Comisia pentru jocuri de noroc a ales compania să conducă Loteria, înaintea titularului, Camelot, şi a unei oferte de la mogulul mass-media Richard Desmond.

Potrivit The Guardian, nu există nicio bănuială că Allwyn, deţinută de miliardarul ceh Karel Komárek, a încălcat sancţiunile sau că a existat influenţă rusă asupra ofertei. În plus, nu există dovezi care să arate, ori măcar să sufereze, că împrumuturile ruseşti au fost folosite pentru a finanţa direct oferta de loterie.

Dar au fost ridicate îndoieli cu privire la faptul că parlamentarii britanici au primit informaţiile necesare în timpul sesiunilor Comitetului restrâns care examinează legăturile comerciale ale Komárek cu Rusia.

Allwyn a declarat că a informat Comisia pentru jocuri de noroc cu privire la împrumuturi şi intenţia sa de a le rambursa pe 28 februarie 2022, la patru zile după ce VTB a fost sancţionat de Londra şi că a urmat îndrumările Trezoreriei cu privire la sancţiuni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici