Ministerul Economiei negociază cu Petrom preluarea petrochimiei

Ministerul Economiei a început negocierile cu Petrom în vederea cumpărării activelor de petrochimie deţinute de compania petrolieră, dar sursele de finanţare a achiziţiei vot fi identificate la finalizarea discuţiilor.

22 afișări
Imaginea articolului Ministerul Economiei negociază cu Petrom preluarea petrochimiei

Rafinăria Arpechim (Imagine: Mediafax Foto)

"Au început deja negocierile. Este prematur să se discute despre valori numerice, documentul (hotărârea de Guvern promovată de Ministerul Economiei în acest sens - n.r. ) prevăzând ca sursele de finanţare să se definitiveze şi să se aprobe la finalizarea negocierilor", potrivit datelor instituţiei transmise la solicitarea agenţiei MEDIAFAX.

Ministerul Economiei a iniţiat un proiect de hotărâre de Guvern prin care vizează cumpărarea activelor de petrochimie de la rafinăria Arpechim, deţinută de Petrom, în vederea înfiinţării unei societăţi cu capital de stat care să repună în funcţiune instalaţiile, oprite în luna noiembrie a anului trecut.

Scopul acestui demers legislativ este sprijinirea combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea, principalul beneficiar al produselor petrochimice de la Arpechim. Oltchim încearcă de doi ani să cumpere petrochimia de la Petrom, dar nu dispune de fondurile necesare tranzacţiei.

Ministerul Economiei va notifica şi Consiliul Concurenţei în privinţa acestei operaţiuni.

"Petrom a oprit activitatea instalaţiilor petrochimice în luna noiembrie a anului trecut şi nu a găsit un cumpărător cu care să ajungă la un rezultat concret pentru vânzarea activelor şi repornirea instalaţiilor. Cumpărarea de către stat a unor instalaţii şi valorificarea capabilităţilor tehnologice ale acestora, înfiinţarea unei societăţi comerciale cu activitate petrochimică nu au caracter de ajutor de stat, iar finalizarea procedurilor va fi realizată cu notificarea Oficiului Concurenţei", potrivit sursei citate.

La jumătatea lunii aprilie, surse din Ministerul Economiei au declarat pentru MEDIAFAX că instituţia ar putea lua în calcul chiar cedarea unei părţi din participaţia de 20,63% pe care o are la Petrom, în contul preluării activităţii de petrochimie, alte variante posibile fiind închirierea acestora sau plata mai târziu.

"De altfel, până la finalizarea negocierilor este posibilă identificarea şi a altor variante de tranzacţionare a activelor", menţionează Ministerul Economiei.

Petrom este deţinută în proporţie de 51,01% de grupul austriac OMV. Fondul Proprietatea are 20,11% din capitalul companiei petroliere, iar alţi acţionari cumulează 8,24% din capital.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici