Ministerul Economiei: Subvenţiile aprobate deja de CE, precum cea pentru CNH, vor fi acordate

Reprezentanţii Ministerului Economiei, ai FMI şi ai Comisiei Europene au convenit, joi, ca subvenţiile stabilite şi aprobate deja de Comisia Europeană, precum cea pentru Compania Naţională a Huilei, să fie acordate, conform înţelegerilor anterioare.

40 afișări
Imaginea articolului Ministerul Economiei: Subvenţiile aprobate deja de CE, precum cea pentru CNH, vor fi acordate

Secretarul de stat Tudor Şerban (Imagine: Mediafax Foto)

O delegaţie a Ministerului Economiei, condusă de secretarul de stat Tudor Şerban, a avut o întâlnire tehnică, la nivel de experţi, cu Boriana Yontcheva, reprezentant al FMI, şi precum şi cu Adrian Dierx şi Olivia Galgau, reprezentanţi ai Comisiei Europene.

"Cu această ocazie, s-au analizat rezultatele economice, pe anul în curs, ale companiilor aflate in portofoliul Ministerului Economiei şi au fost iniţiate discuţii referitoare la stabilirea unor mecanisme de monitorizare a rezultatelor acestora în anul 2010. De asemenea, s-a convenit ca subvenţiile stabilite şi aprobate deja de Comisia Europeană, de exemplu, cea pentru Compania Naţională a Huilei, să fie acordate, conform înţelegerilor avute", potrivit Ministerului Economiei.

Potrivit sursei citate, a fost abordată şi proiectarea obiectivelor şi ţintelor economice pentru anul 2010, astfel încât acestea să permită agenţilor economici derularea programelor de restructurare şi dezvoltare în paralel cu măsurile pentru combaterea crizei economice şi financiare.

"Această întâlnire face parte din seria discuţiilor purtate de reprezentanţii Guvernului Romaniei cu Fondul Monetar Internaţional în vederea stabilirii condiţiilor în care vor fi acordate României sumele prevăzute în documentele semnate anterior", potrivit Ministerului Economiei.

Şerban a declarat anterior că FMI a cerut, luni, autorităţilor române să elimine, din 2010, subvenţiile acordate companiilor de stat cu datorii mari la buget, el adăugând că dintre cele zece companii monitorizate de Fond doar şapte ar putea rezista fără subvenţii.

El a precizat că ar fi necesară păstrarea subvenţiilor la Compania Naţională a Huilei, CFR Instrastructură şi CFR Călători.

Guvernul şi FMI au stabilit o listă cu zece companii de stat ale căror evoluţii financiare vor fi monitorizate cu prioritate, în vederea reducerii volumului de subvenţii, conform scrisorii suplimentare de intenţie la acordul stand-by încheiat cu instituţia financiară.

Lista companiilor cuprinde Compania Naţională de Căi Ferate CFR, Societatea Naţională de Transport CFR Călători, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti, Societatea Comercială Electrificare CFR şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici