Ministerul Energiei şi Transgaz semnează contracte de finanţare de 93 de milioane de euro

Bursă. Ministerul Energiei şi Transgaz semnează contracte de finanţare de 93 de milioane de euro prin Fondul de Modernizare.

625 afișări
Imaginea articolului Ministerul Energiei şi Transgaz semnează contracte de finanţare de 93 de milioane de euro

Ministerul Energiei şi Transgaz semnează contracte de finanţare de 93 de milioane de euro

Sebastian-Ioan Burduja, ministrul Energiei, şi Ion Sterian, directorul general al transportatorului de gaze naturale Transgaz (simbol bursier TGN), au semnat contractele de finanţare pentru două proiecte de investiţii: Conducta de transport gaze naturale Marea Neagră – Podişor şi Conducta de transport gaze naturale Gherceşti-Jitaru (inclusiv alimentarea cu energie electrică, protecţie catodică şi fibră optică).

„În baza Deciziei CE nr C(2023) 3643 final din data de 30.05.2023 s-a acordat finanţare din Fondul pentru Modernizare pentru cele două proiecte în valoare totală nerambursabilă de 93.582.770 euro: Conducta de transport gaze naturale Marea Neagră – Podişor - 85.544.422 euro; • Conducta de transport gaze naturale Gherceşti-Jitaru (inclusiv alimentarea cu energie electrică, protecţie catodică şi fibră optică) - 8.038.348 euro”, conform unui raport de la BVB citat de Ziarul Financiar.

Printre beneficiile finanţării şi realizării acestor proiecte, reprezentanţii Transgaz listează:

Asigurarea securităţii energetice pe plan european şi naţional, prin întărirea infrastructurii de transport gaze naturale, asigurarea unor volume suplimentare de transport, precum şi diversificarea surselor de energie prin preluarea gazelor naturale din zona de extracţie a bazinului Mării Negre

Alimentarea cu gaze naturale a unităţilor administrativ – teritoriale de pe traseul pe care noua infrastructură o traversează, implicit creşterea standardului de viaţă a românilor

Sprijin pentru mediul economic, prin crearea infrastructurii necesare pentru dezvoltarea de noi capacităţi de producţie energie electrică din gaze naturale, aspect generator atât de noi locuri de muncă, cât şi de dezvoltare economică la nivel naţional şi regional.

„În contextul geopolitic pe care îl traversăm, este vital ca proiectele de întărire a infrastructurii de transport gaze naturale (hydrogen ready) să obţină finanţarea alocată României. Am spus încă de la preluarea mandatului că am trei priorităţi: investiţii, investiţii, investiţii. Aceste contracte finanţate din Fondul pentru Modernizare reprezintă încă o etapă în atingerea priorităţilor enunţate. Contractele de finanţare semnate astăzi sunt esenţiale pentru transportul viitor al gazelor naturale din Neptun Deep, ceea ce îi va configura României nu numai statutul de independenţă energetică ci şi acela de principal producător de gaze naturale din UE”, a declarat ministrul Burduja.

Transgaz a depus, prin Ministerul Energiei, un număr de 12 proiecte pentru extinderea şi modernizarea infrastructurii de transport gaze naturale. La Bursă, acţiunile TGN au plus 6,3% în ultimele 12 luni, sub creşterea de 25% a indicelui de referinţă BET din acest interval. Compania este evaluată la 3,6 miliarde de lei.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici