Ministerul Finanţelor lansează a doua rectificare bugetară pe anul 2016. Care sunt domeniile prioritare

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) propune o a doua rectificare bugetară din acest an, „ţinând cont de majorarea per sold a veniturilor bugetului general consolidat cu 306 milioane de lei şi a cheltuielilor bugetului general consolidat tot cu 306 milioane de lei”, a comunicat vineri MFP.

4243 afișări
Imaginea articolului Ministerul Finanţelor lansează a doua rectificare bugetară pe anul 2016. Care sunt domeniile prioritare

Ministerul Finanţelor lansează a doua rectificare bugetară pe anul 2016. Care sunt domeniile prioritare (Imagine: Catalina Filip/ Arhiva Mediafax Foto)

Rectificarea bugetară se întemeiază şi pe „menţinerea ţintei de deficit bugetar la nivelul de 2,8% din PIB în termeni cash, respectiv 2,95% din PIB potrivit metodologiei ESA”. Analiza rezultatelor bugetare pe perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2016 „arată un deficit de 3,7 miliarde de lei, respectiv 0,49% din PIB”, precizează MFP.

Rectificarea bugetară a avut în vedere redistribuirea unor fonduri care nu mai pot fi cheltuite până la sfârşitul anului 2016, pentru asigurarea finanţării unor programe în derulare.

Domeniile prioritare la această rectificare bugetară au fost „sănătatea, investiţiile, plăţile directe în agricultură şi susţinerea unor proiecte şi politici în domeniul educaţiei şi asistenţei sociale, finanţate prin administraţia publică locală, cum ar fi programul-pilot Masa caldă, susţinerea sistemului de protecţie a copilului sau programul Fructe în şcoli”.

La Sănătate, s-au alocat credite de angajament în sumă de 2,21 miliarde de lei în bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în vederea încheierii unor noi contracte cost-volum-rezultat, pentru aria terapeutică hepatită cronică. Aceste alocări bugetare vor permite continuarea tratamentului pentru pacienţii cu ciroză hepatică aflaţi în stadiul F4 şi extinderea programului pentru pacienţii cu ciroză hepatică stadiile F2 şi F3. Ministerul Sănătăţii a trimis deja la CNAS documentele necesare. „Pe baza acestora, Casa începe negocierile cu producătorii de medicamente pentru încheierea contractelor cost-volum-rezultat. Încheierea contractelor în această formulă permite o folosire judicioasă a banilor bugetului asigurărilor de sănătate deoarece CNAS decontează tratamentele doar pentru pacienţii care s-au vindecat ca urmare a terapiei”, mai arată MFP.

Pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală de la Ministerul Dezvoltării Regionale s-au asigurat 1,25 miliarde de lei, sume care vor acoperi plăţile necesare până la final de an ale proiectelor de dezvoltare a infrastructurii şcolare şi de drumuri. Alte 47,9 milioane de lei au fost realocate pentru finanţarea Acordului de împrumut „Sistem integrat de reabilitare a sistemelor cu apă şi canalizare, a staţiilor de tratare a apei potabile şi staţiilor de epurare a apelor uzate în localităţile cu o populaţie de până la 50.000 de locuitori”. Suma va fi folosită pentru închiderea proiectului finanţat din credite externe rambursabile.

Pentru Ministerul Agriculturii a fost asigurată suma de 1,09 miliarde de lei pentru plăţile finale aferente schemelor de plăţi directe pentru campania agricolă din 2016. De asemenea, ministerul a redistribuit din bugetul propriu 85,7 milioane de lei pentru plata subvenţiilor în agricultură.

La bugetele locale au fost alocate 1,7 miliarde de lei, sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanţarea cheltuielilor autorităţilor administraţiei publice locale. Banii vor fi folosiţi astfel:

- 170 de milioane de lei pentru cheltuieli de personal aferente unităţilor de învăţământ preuniversitar,

- 14,7 milioane de lei pentru programul-pilot „Masa caldă”,

- 101,5 milioane de lei pentru susţinerea sistemului de protecţie a copilului,

- 74,7 milioane de lei pentru centrele de asistenţă socială a persoanelor cu handicap,

- 392,3 milioane de lei pentru plata asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap,

- 4,1 milioane de lei pentru programul „Fructe în şcoli”,

- 6,9 milioane de lei pentru finanţarea drepturilor copiilor cu cerinţe educaţionale speciale,

- 938,3 milioane lei sume pentru echilibrarea bugetelor locale.

În vederea desfăşurării normale a activităţii până la finele anului, Ministerului Energiei i-au fost alocate 222,4 milioane de lei, din care 200 de milioane de lei sunt pentru schema de ajutor de stat pentru închiderea a două mine din Complexul Energetic Hunedoara.

Ministerului Comunicaţiilor i-au fost alocate 75,5 milioane de lei, în principal pentru majorarea capitalului social al Companiei Naţionale Poşta Română.

Pentru plata pensiilor militare recalculate, precum şi pentru restituirea diferenţelor dintre cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 şi cele stabilite în baza Legii nr. 119/2010, au fost alocate 336,7 milioane de lei în bugetele Ministerului Afacerilor Interne, al Ministerului Apărării Naţionale şi al Serviciului Român de Informaţii.

Ministerul Muncii a primit 142,4 milioane de lei pentru plata integrală a drepturilor de asistenţă socială (indemnizaţii pentru creştere copil, ajutoare sociale, alocaţii de stat pentru copii, indemnizaţii pentru persoanele cu handicap).

Ministerului Afacerilor Externe i-au fost redistribuite 66,8 milioane de lei, în principal pentru plata contribuţiilor şi cotizaţiilor la organismele internaţionale la care instituţia este parte.

Sumele reduse provin din economiile ministerelor rezultate din analiza plăţilor efectuate pe primele 10 luni. Câteva exemple: Ministerul Finanţelor Publice a economisit 1,18 miliarde de lei. Banii provin din dobânzi şi din contribuţia României la bugetul UE, dar şi din economii la cheltuieli de personal, despăgubiri civile şi cheltuieli de capital; în bugetul Ministerului Transporturilor au fost identificate economii în sumă de 254 de milioane de lei, în principal la investiţii ale agenţilor economici, cheltuieli neeligibile ISPA şi reparaţii curente la infrastructura feroviară publică. În schimb, au fost asigurate sumele necesare pentru decontarea facilităţilor şi gratuităţilor de transport de care beneficiază anumite categorii sociale şi pentru majorarea capitalului social la Metrorex; Ministerul Apărării Naţionale a identificat 359,8 milioane de lei, bani care nu mai pot fi utilizaţi până la finele anului pentru cheltuieli cu bunurile şi serviciile şi cheltuieli de capital. De asemenea, se propune majorarea creditelor de angajament cu suma de 5 miliarde de lei pentru demararea achiziţiilor de tehnică şi echipamente specifice; Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a făcut economii de 49,6 milioane de lei la proiecte cu finanţare din fonduri europene.

Economiile realizate de Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri se ridică la 35,4 milioane de lei, în principal la proiectele cu finanţare din fonduri europene nerambursabile şi programele de stimulare a întreprinderilor mici şi mijlocii.

Ministerul Justiţiei, în calitate de ordonator principal de credite, a identificat economii în valoare de 33,6 milioane de lei, a mai comunicat MFP.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici