Miniştrii de Finanţe din UE sunt aproape de un acord privind supravegherea băncilor

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană sunt aproape de un acord privind înfiinţarea unor noi autorităţi de supraveghere a activităţii băncilor, în urma crizei economice, a declarat, miercuri, ministrul suedez de Finanţe, Anders Borg, a cărui ţară deţine preşedinţia UE.

31 afișări
Imaginea articolului Miniştrii de Finanţe din UE sunt aproape de un acord privind supravegherea băncilor

Ministrul suedez de Finanţe Anders Borg (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Autorităţile europene vor să creeze trei autorităţi de reglementare pan-europene care să supravegheze activitatea băncilor, asigurătorilor şi burselor, precum şi înfiinţarea unei agenţii cu sediul la Frankfurt care să urmărească riscurile sistemice din economie.

Miniştrii de Finanţe speră să ajungă la un acord în timpul discuţiilor prezidate de Suedia, în privinţa atribuţiilor care vor acordate acestor autorităţi.

"Ar fi stânjenitor ca, după o criză de o asemenea amploare, să nu fim capabili să luăm o decizie. Suntem aproape, sper ca decizia să fie luată astăzi (miercuri n.r.)", a declarat Borg.

Optimismul său este împărtăşit şi de ministrul de Finanţe din Luxemburg, Luc Frieden.

În domeniul bancar, miniştrii vor analiza un proiect UE care prevede crearea unei instituţii la Londra, care se va ocupa de probleme ignorate de autorităţile naţionale de reglementare.

Există un acord privind incapacitatea autorităţilor de reglementare actuale de a preveni criza economică, dar opiniile sunt divergente în cazul soluţiilor de reformă.

Astfel, Franţa susţine acordarea unor atribuţii extinse noilor autorităţi, dar Germania şi Marea Britanie sunt împotrivă, de teamă că rolul instituţiilor naţionale va fi marginalizat.

Ministrul britanic de Finanţe, Alistair Darling, a avertizat miercuri partenerii europeni, într-o scrisoare publicată în ziarul Times, să nu sufoce activităţile din City of London cu reglementări excesive, întrucât este singurul centru financiar global care poate rivaliza cu cel din New York

Dacă întâlnirea miniştrilor de Finanţe se va încheia fără rezultat, liderii UE vor continua discuţiile la un summit de săptămâna viitoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici