Ministru german: Nu există o alternativă rezonabilă la gazele ruseşti pentru aprovizionarea Europei

Europa nu are "o alternativă rezonabilă" la gazele ruseşti pentru aprovizionarea cu energie, a declarat ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, care a subliniat că Rusia şi-a respectat angajamentele comerciale chiar şi în timpul Războiului Rece.

1544 afișări
Imaginea articolului Ministru german: Nu există o alternativă rezonabilă la gazele ruseşti pentru aprovizionarea Europei

Ministru german: Nu există o alternativă rezonabilă la gazele ruseşti pentru aprovizionarea Europei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu există o alternativă rezonabilă la gazele ruseşti. Mulţi se comportă ca şi când ar exista multe alternative la gazele din Rusia, dar nu este cazul", a afirmat joi ministrul, la un forum energetic organizat de publicaţia Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ), în pline dezbateri referitoare la posibilele sancţiuni economice împotriva Moscovei.

El a subliniat faptul că Rusia şi-a respectat angajamentele comerciale şi în timpul Războiului Rece, a relatat vineri NOZ.

Germania importă 35% din necesarul de gaze din Rusia, mai mult decât unele ţări din Europa de Est, foste state satelit ale Uniunii Sovietice.

Premierul polonez, Donald Tusk, a criticat recent dependenţa Germaniei de gazele ruseşti, considerând că reprezintă o ameninţare la suveranitatea Europei.

Norvegia, prezentată deseori ca un furnizor alternativ de gaze, are posibilităţi limitate de export, iar gazele provenite din Olanda nu sunt de calitate, a spus Gabriel.

Afirmaţiile lui Gabriel, care este şi ministru al Energiei, intră în contradicţie cu opiniile exprimate de alţi oficiali germani, în special ale cancelarului Angela Merkel.

Cancelarul a declarat joi că evenimentele din Ucraina vor conduce la "un nou mod de a privi politica energetică", pentru reducerea dependenţei europenilor de gazele şi petrolul din Rusia.

Purtătorul de cuvânt al ministrului Economiei, Tobias Dunow, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că "în mod evident Germania vrea să reducă dependenţa de gazele ruseşti şi nu doar de acestea, ci de gaze în general, acesta fiind motivul pentru care are loc o tranziţie energetică".

Această tranziţie va permite Germaniei să asigure o mare parte din necesarul de electricitate din surse regenerabile, a spus Dunow.

Un purtător de cuvânt al Angelei Merkel a precizat că nu există divergenţe de opinie pe această temă între cancelar şi ministrul Economiei, de orientare social-democrată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici